Επίσης οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, ενσωματώνοντας τις νέες δυνατότητες Instant Payments στα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων
Υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS για συναλλαγές με ιδιώτες είναι από σήμερα 1 Δεκεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις, όπως είχε ήδη ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε παράλληλα το κανονιστικό πλαίσιο για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τη Φορολογική Διοίκηση και την αποδοχή άμεσων πληρωμών στο Σημείο Πώλησης.
Επίσης οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, ενσωματώνοντας τις νέες δυνατότητες Instant Payments στα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων.
Τα ημερήσια όρια συναλλαγών παραμένουν στα 500 ευρώ για πληρωμές μεταξύ ιδιωτών ή προς επαγγελματίες, με μέγιστο όριο 1.000 ευρώ ημερησίως. Από τον Ιανουάριο του 2026, τα όρια αναμένεται να αυξηθούν στα 1.000 ευρώ ημερησίως και 5.000 ευρώ μηνιαίως για ιδιώτες, ως μέρος της σταδιακής επέκτασης του συστήματος.
Η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω IRIS και τη διασύνδεσή τους με POS και ταμειακά συστήματα της ΑΑΔΕ θα επιφέρει πρόστιμα, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Στην αρχική φάση εφαρμογής, όμως, θα τηρούνται μεταβατικές περίοδοι και θα γίνονται συστάσεις, ιδίως σε περιπτώσεις τεχνικών προβλημάτων.
Η έναρξη ισχύος της υποχρέωσης μετατέθηκε από την αρχική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2025 στην 1η Δεκεμβρίου 2025, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής στους φορείς και να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του μέτρου όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση περιλαμβάνεται στο άρθρο 46 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση για το δημογραφικό και τη μεσαία τάξη – Μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία», που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Premia Properties: Ανοδος 21% στα έσοδα και 34% στο προσαρμοσμένο EBITDA στο α’ εξάμηνο
- Πρώτη επίσκεψη Πιερρακάκη στη Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου του Eurogroup
- Προϋπολογισμός: Στα 49,5 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από φόρους στο 8μηνο – Ανοδος 6,5% τον Αύγουστο
- Bulgari: Ανοίγει ξενοδοχείο σε ιδιωτικό νησί στις Μαλδίβες
- Φράγμα Ασωπού: «Παγώνουν» οι εργασίες με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής και του κυρίου του έργου
- Ανάκαμψη στη βιομηχανία της Κίνας με κινητήριο δύναμη την ΑΙ
- Καύσιμα: Πάνω από 2,10 ευρώ το diesel, η βενζίνη φτάνει έως και τα 2,37 ευρώ το λίτρο
- Mαρία Μποζη: Νέα ESG και Sustainability Manager στη Metlen
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








