Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε το Μάρτιο, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 22.313 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, τον Μάρτιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 118.753, ενώ οι αποχωρήσεις σε 96.440. Από τις 96.440 συνολικά αποχωρήσεις, οι 47.848 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 48.592 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ο Μάρτιος είναι ο δεύτερος σε σειρά μήνας που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες με αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, συγκρινόμενος με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου, εμφανίζει θετική επίδοση κατά 7.746 επιπλέον θέσεων εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση του ισοζυγίου των ροών απασχόλησης του Μαρτίου καταγράφεται θετική, για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαρτίου από το 2001 μέχρι σήμερα.
Στοιχεία τριμήνου
Θετικό εμφανίζεται και το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου τριμήνου Ιανουάριος – Μάρτιος του 2015, με 28.164 νέες θέσεις εργασίας, εξέλιξη που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση πρώτου τριμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.
Αναλυτικότερα, την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2015, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 308.727 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 280.563, εκ των οποίων οι 148.340 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 132.223 οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το είδος των νέων προσλήψεων, το 49,53% αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και το 50,47% ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Από αυτές το 35,90% είναι συμβάσεις μερικής και το 14,57% εκ περιτροπής απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά την ηλικία οι περισσότερες προσλήψεις καταγράφονται στην κατηγορία 30 έως 44 ετών (8.592 θέσεις), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 45 έως 54 ετών (5.486 θέσεις) και η κατηγορία 25 έως 29 ετών (3.622 θέσεις εργασίας).
Τις περισσότερες προσλήψεις ανά κλάδο της οικονομίας εμφανίζουν ο κλάδος του εμπορίου (3.887), τα καταλύματα (8.361), η εκπαίδευση (1.242) και οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (1.212 θέσεις εργασίας).
Τέλος ο υψηλότερος αριθμός προσλήψεων, σε σχέση τις απολύσεις καταγράφηκε στους ανειδίκευτους εργάτες (2.893) και ακολουθούν οι πωλητές (2.453), οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία και οικίες (2.310), οι σερβιτόροι και μπάρμαν (1.831) και οι υπάλληλοι γραφείου (1.678 θέσεις εργασίας).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γιατί η Ισπανία αποσύρει το ελαιόλαδο: Τι συμβαίνει με τις τιμές
- Αυξήσεις-σοκ 50% στην ασφάλιση φαρμάκων το 2027 στις ΗΠΑ
- Νέα έρευνα για Black Friday 2026: Πόσα χρήματα θα ξοδέψουν οι Έλληνες
- Σαουδική Αραβία: Στόχος πυραύλων το οικονομικό κέντρο του Ριάντ
- Επίδομα 400 ευρώ: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
- Μαθήματα ενέργειας από Αντώνη Σαμαρά σε Μητσοτάκη: Έξι προτάσεις για φθηνότερο ρεύμα και στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- Νέα πολιτική σελίδα στο Ισραήλ με Άιζενκοτ;
- Γάζα: Η κακοκαιρία σαρώνει καταυλισμούς – Χωρίς στέγη χιλιάδες οικογένειες μετά τις πλημμύρες
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








