Υγεία

Ακριβότερες οι διαγνωστικές εξετάσεις – Νέα επιβάρυνση στους ασφαλισμένους

Ξεκινούν από την Απριλίου οι νέες χρεώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι εκτός από τη συμμετοχή τους θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αλλά στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (όπως είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ούρων) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (όπως είναι οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, η ακτινογραφία θώρακος κ.ά).

Όσοι ασθενείς απευθύνονται στις δημόσιες υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) η συμμετοχή τους θα είναι μηδενική.

Έτσι, εάν ένας ασθενής έχει δύο παραπεμπτικά, για παράδειγμα για αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, και ένα παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία, τότε η επιβάρυνση για τον ασθενή θα είναι πέντε ευρώ, πέραν της συμμετοχής του.

Πρόκειται για μία νέα επιβάρυνση που προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές γεγονός που ανεβάζει το κόστος ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και χρειάζονται συχνά έλεγχο.

Τι λέει το νομοσχέδιο

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα «συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς «απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Όσα δηλαδή θα καταβάλουν οι πολίτες θα απομειώνουν το γνωστό clawback στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, που αποτελεί την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι 15% επί της τιμής αποζημίωσης. Δεν πληρώνουν συμμετοχή οι δικαιούχοι με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και οι δικαιούχοι με πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω, για οποιαδήποτε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu