Στη μεταφορά –κρατικών- ομολόγων ποσού 4,16 δισ. ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο (σ.σ. αποτίμησης σε εύλογη αξία) σε αυτό της διακράτησης ως τη λήξη προχώρησε η Alpha Bank στο τέλος της περασμένης χρονιάς.
_x000D_
Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021 η Εκτελεστική Επιτροπή της τράπεζας έλαβε την απόφαση να ελαχιστοποιήσει στην απολύτως απαραίτητη τη χρήση του χαρτοφυλακίου των αξιογράφων, που αποτιµώνται στην εύλογη αξία, µέσω των λοιπών αποτελεσμάτων (σ.σ. πρώην εμπορικό χαρτοφυλάκιο), ώστε να περιορίσει τους κινδύνους για την καθαρή της θέση.
_x000D_
Στο παραπάνω πλαίσιο μεταφέρθηκαν ομόλογα ποσού 4,16 δισ. ευρώ από το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο σε αυτό της διακράτησης, με σκοπό την είσπραξη κεφαλαίου και τόκων (χαρτοφυλάκιο επενδυτικών τίτλων που αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος). Η ανωτέρω απόφαση αξιολογήθηκε ότι πληροί τα κριτήρια της αλλαγής του επιχειρησιακού µοντέλου, σύµφωνα µε τις διατάξεις του IFRS 9 και ως εκ τούτου από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς τέθηκε σε ισχύ.
_x000D_
Η αναταξινόμηση διενεργήθηκε στην εύλογη αξία των ομολόγων κατά την 1/1/2022, η οποία, ωστόσο, προσαρμόστηκε µε το ποσό των σωρευτικών ζημιών προ φόρου, ύψους 6,98 εκατ. ευρώ, που έχουν αναγνωριστεί στη καθαρή θέση. Ως αποτέλεσμα της προσαρμογής η αξία των ομολόγων είναι ανάλογη αυτής που θα είχαν αν αποτιμώνταν πάντοτε στο αναπόσβεστο κόστος.
_x000D_
Το αρχικό τους επιτόκιο και οι αναµενόµενες ζηµίες πιστωτικού κινδύνου που έχουν ήδη αναγνωριστεί δεν επηρεάζονται.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Γνωστοποίηση σημαντικών αλλαγών στα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με το ν. 3556/2007, όπως ισχύει
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς κατά 100% θυγατρικών εταιρειών
- Ευρωαγορές: Βουτιά στους δείκτες, κύμα ρευστοποιήσεων στις μετοχές
- Telegraph: Το Ιράν ζητά S-400 από τον Πούτιν – Η μυστική επιστολή και το σχέδιο στρατιωτικής θωράκισης της Τεχεράνης
- ΣΕΤΕ: «Όχι» στη νέα αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% – Αδικαιολόγητη η πρόσθετη επιβάρυνση
- Αιφνιδιαστική ακύρωση από Τραμπ: Στον «πάγο» η επιτροπή των ισχυρών της τεχνολογίας
- IDEAL HOLDINGS A.E. - Ανακοίνωση αγοράς ιδίων μετοχών
- Τουρκική πρόκληση με αντι-NAVTEX για το «Abeille Marengo»: Η Άγκυρα απαιτεί άδεια για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








