Η μητρική της Google δοκιμάζει την επενδυτική ζήτηση με επταπλή έκδοση ευρωομολόγων, την ώρα που οι τεράστιες δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη και οι αμφιβολίες για την απόδοσή τους προκαλούν αναταράξεις στις αγορές
Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων επιστρέφει η Alphabet, μητρική της Google, με έκδοση ύψους 6 δισ. ευρώ (6,7 δισ. δολαρίων), δοκιμάζοντας τη ζήτηση για τεχνολογικό χρέος σε μια περίοδο έντονων πιέσεων στον κλάδο λόγω των τεράστιων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με το Reuters, η προσφορά περιλαμβάνει επτά σειρές ομολόγων, διάρκειας από δύο έως 19 έτη, με τη συνολική ζήτηση να ξεπερνά ελαφρώς τα 17 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έξι σειρές σταθερού επιτοκίου και μία κυμαινόμενου, ενώ η τελική τιμολόγηση αναμένεται αργότερα τη Δευτέρα.
Είναι η δεύτερη έκδοση ομολόγων σε ευρώ της Alphabet φέτος, μετά την άντληση 9 δισ. ευρώ τον Μάιο. Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο, η ασυνήθιστη έκδοση ομολόγου σε στερλίνες με διάρκεια 100 ετών.
Οι επενδύσεις στην AI δοκιμάζουν τις αντοχές των αγορών
Η νέα προσφυγή στις αγορές πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων αμφιβολιών για το κατά πόσο οι τεράστιες δαπάνες σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα αποφέρουν τις αναμενόμενες αποδόσεις. Οι ανησυχίες έχουν πλήξει τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα των τεχνολογικών εταιρειών, με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 5% τον Οκτώβριο.
Η Alphabet βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων μετά τα απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματά της. Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Αναζήτησης Google και οι σημαντικές ταμειακές εκροές οδήγησαν τη μετοχή σε πτώση άνω του 12% την περασμένη Πέμπτη, εξανεμίζοντας περίπου 500 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας.
Συνολικά, η μετοχή έχασε σχεδόν 19% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοση στην ιστορία της. Η αναταραχή ενισχύθηκε και από τα αποτελέσματα της Amazon, ενός ακόμη μεγάλου επενδυτή σε κέντρα δεδομένων.
Το μέγεθος των χρηματοδοτικών αναγκών είναι ενδεικτικό: η Alphabet προβλέπει κεφαλαιουχικές δαπάνες έως 205 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους. Παράλληλα, στις 30 Σεπτεμβρίου είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μελλοντικές πληρωμές 130,5 δισ. δολαρίων από μισθώσεις που δεν είχαν ακόμη ξεκινήσει, κυρίως για κέντρα δεδομένων, και συνεπώς δεν είχαν καταγραφεί στον ισολογισμό της.
Στον αντίποδα, η Microsoft ήταν η μόνη μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που εμφάνισε θετική παραγωγή μετρητών στο τρίμηνο.
Στροφή στην ευρωπαϊκή αγορά χρέους
Παρά την αστάθεια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα εντείνουν τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το βάθος και τη ρευστότητα της αγοράς για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές.
Η Alphabet σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα της έκδοσης για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, ενδεχομένως και για αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους. Τη συναλλαγή διαχειρίζονται από κοινού οι Barclays, BNP Paribas και Deutsche Bank.
Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας, η μετοχή της Alphabet ενισχυόταν περίπου 1%, ενώ το ομόλογό της σε δολάρια, με επιτόκιο 4,1% και λήξη το 2031, παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο, στα 95,43 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με ώθηση από την πτώση του πετρελαίου – «Βουτιά» 26% για την Alstom
- Σερβία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της Alta Banka για υπόθεση υπεξαίρεσης 430 εκατ. δολαρίων
- Alphabet: Επιστρέφει στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων για 6 δισ. ευρώ εν μέσω πιέσεων στην τεχνολογία λόγω AI
- Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Τραμπ για τις εκλογές στην Καλιφόρνια – Στο στόχαστρο 20.000 ψηφοδέλτια
- Στον αέρα οι διαγωνισμοί για τα πωλητήρια σε Ακρόπολη, Κνωσό και Ολυμπία – Παρέμβαση της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
- CENERGY HOLDINGS S.A. - Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
- TITAN S.A. - Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








