Aναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στο πλαίσιο αξιολόγησης και των ελληνικών τραπεζών προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank κατά μία βαθμίδα και συγκεκριμένα στη βαθμίδα Ba2 από B1, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές.
Σύμφωνα με την Moody’s, η αναβάθμιση οφείλεται στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που πραγματοποιήθηκε μέσω του Ηρακλή. Επίσης λαμβάνει υπόψη την καλή ποιότητα του νέου δανεισμού τα τελευταία δύο χρόνια, ο οποίος ήταν κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ενισχυμένη φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία ανέβασε τον δείκτη CET1 στο 11,9%, άνετα πάνω από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του 8,7%.
Όπως αναφέρει η Moody’s, ο νέος ιδιώτης στρατηγικός μέτοχος (Thrivest Holdings) θα υποστηρίξει και μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ενώ πιστεύει ότι το Υπερταμείο (το οποίο απορρόφησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θα παρέχει ισχυρή επίβλεψη και διαχείριση στον κεφαλαιακό της σχεδιασμό.
Σύμφωνα με την Moody’s η παραγωγή κερδών της Attica Bank θα βελτιωθεί περαιτέρω, κυρίως λόγω της δυναμικής αύξησης των δανείων της (2,3 δισ. ευρώ νέων εκταμιεύσεων το 2024, έναντι 4,4 δισ. ευρώ καθαρών δανείων τον Δεκέμβριο του 2024).
Η Attica Bank κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τα επαναλαμβανόμενα έσοδα προ προβλέψεων κατά το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ το επιχειρηματικό της σχέδιο στοχεύει να επιτύχει απόδοση της ενσώματης λογιστικής αξίας άνω του 20% και δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 40% (έναντι υψηλού 69% το 2024) μεσοπρόθεσμα.
Σε ότι αφορά τους κινδύνους εστιάζονται στην διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η διοίκηση. Πρόσθετοι πιθανοί καθοδικοί κίνδυνοι αφορούν τα σχετικά φιλόδοξα επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια της τράπεζας, καθώς και την εξέλιξη της όρεξης για ανάληψη κινδύνων στο μέλλον.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Aktor: Σε ιδιώτες επενδυτές το 53,6% των ομολογιών – Στο 4,70% η τελική απόδοση
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με κέρδη και το βλέμμα σε ΕΚΤ και BoE
- Jumbo: Έναρξη διαδικασιών απορρόφησης της θυγατρικής «HERALD GREECE 2»
- Ideal: Στις 12 Ιανουαρίου η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ ανά μετοχή
- Δήμας: «Το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά εντάσσεται στη σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ»
- Κώστας Γεράρδος (ΣΕΛΠΕ): «Στην Ευρώπη χτίζεται ένα παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες»
- Υπερταμείο: Ξεκινάει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς
- Audi Revolut Formula 1 Team: Αποκαλυπτήρια ονόματος και λογότυπου της ομάδας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








