Πολιτική

Αντιδράσεις για την τροπολογία Κεραμέως για την επιστολική ψήφο

Η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας

Την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επιστολική ψήφο στις ερχόμενες ευρωεκλογές, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Αυτό δεν αναμενόταν και αιφνιδίασε τους βουλευτές των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης.

Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολική ψήφος: Αιφνιδιασμός από Κεραμέως με τροπολογία και για εθνικές εκλογές

Η διάταξη που ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων

«Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που την συζητάμε πέντε δεκαετίες» ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της κατάθεσης τροπολογίας για την επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψήφους για τους κατοίκους του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές.

«Έρχονται κάποιες στιγμές που μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Ιστορία και μπορούμε να περιφρονήσουμε τη συγκυρία» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας υποστηρίζοντας από το βήμα της Ολομέλειας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και την τροπολογία «για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές».

«Είναι κάποιες στιγμές που γράφεται ιστορία και τέτοια είναι η σημερινή με την εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στη Βουλή. «Η επιστολική ψήφος ισχύει ήδη στα είκοσι δύο από τα είκοσι επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε η ώρα, πενήντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, να καθιερωθεί και στην Ελλάδα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Επιχειρείται μετά από πάνω από 50 χρόνια μια αναδιάρθρωση στον τρόπο που οι Έλληνες πολίτες ασκούν το δικαίωμα της ψήφου, ξεπερνώντας πρακτικά εμπόδια τέτοια που μέχρι σήμερα τους οδηγούσαν ακόμη και στον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Παπαθανάσης.

«Η κυβέρνηση με σταθερά και προσεκτικά βήματα υλοποιεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ενισχύει στην πράξη τις ελευθερίες και τις δυνατότητες των πολιτών, κατοχυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα για όλους, εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ενισχύει τον ακατάλυτο δεσμό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπου κι αν αυτοί διαμένουν ή εργάζονται, με την πατρίδα», ανέφερε, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Ανδριανός.

Αιφνιδιασμό και «τρικ» παγίδευσης του πολιτικού συστήματος καταλόγισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση των αναγκών της εποχής, λόγω της αυξημένης κινητικότητας, καθώς και της ανάγκης εκπροσώπησης των εκτός επικρατείας εκλογέων, είχε καταθέσει σχετικές τροπολογίες. Η πρώτη αφορούσε στην αυτοπρόσωπη συμμετοχή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα των περιοχών εργασίας και η δεύτερη αφορούσε στους εκτός επικρατείας εκλογείς και ομογενείς και προτεινόταν η δυνατότητα να εκλέγουν δικούς τους υποψηφίους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Τις προτάσεις αυτές τις απορρίψατε άνευ άλλου τινός. Παρά ταύτα, εμείς θα επαναλαμβάνουμε προτάσεις μας προς όφελος των εκλογέων, αλλά και της εκλογικής διαδικασίας με την οποία διασφαλίζεται η απρόσκοπτη έκφραση της βούλησης των πολιτών», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως το κόμμα του, για τους εντός της επικράτειας εκλογείς, προτείνει ηλεκτρονικούς καταλόγους.

«Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από την υπουργό Εσωτερικών, φαίνεται τελικά ότι η αληθινή σκοπιμότητα ήταν εξ αρχής η επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας κατοίκους», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στη Βουλή.

«Η τροπολογία που ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και για τους απόδημους στις βουλευτικές εκλογές, δεν αποτελεί αιφνιδιασμό. Κατά τη γνώμη μας είναι μελετημένη κίνηση στα πλαίσια συνολικού σχεδίου που έχει ξεκινήσει από όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πίσω την υπογραφή της, ακύρωσε τον σχετικό νόμο του 2019 και προχώρησε στη γενίκευση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, με αλλαγές στο Σύνταγμα, την επόμενη περίοδο.

«Η καουμπόικη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστικά αλλοίωσης της πραγματικής έκφρασης της λαϊκής βούλησης», κατήγγειλε ο βουλευτής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός. Όπως ανέφερε ο βουλευτής της Νίκης, το νομοσχέδιο δεν παρέχει τα εχέγγυα για την τήρηση των συνταγματικών αρχών της άμεσης, ταυτόχρονης και μυστικής ψηφοφορίας που επιβάλλεται στην πραγματική έκφραση της λαϊκής βούλησης. «Έχουμε μια κυβέρνηση που πιστεύει πως μπορεί τη λαϊκή βούληση να την αποτρέψει, προσδοκώντας δήθεν την αύξηση της συμμετοχής εντός και εκτός επικράτειας. Γι’ αυτό και δεν ενδιαφέρεται αν η νομοθεσία της ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για νοθεία, χειραγώγηση, εξαγορά, δωροδοκίες, εκβιασμούς εργοδοτικούς, εκβιασμούς συναισθηματικούς, εκβιασμούς οικογενειακούς, εκβιασμούς παντός τύπου και συμφέροντος», είπε ο κ. Βρεττός.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu