Επιχειρήσεις

Athens Investment Forum : Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και η αναπτυξιακή προοπτική

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το Συνέδριο Athens Investment Forum που διοργάνωσε η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) σε κεντρικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015.

_x000D_

Στο Συνέδριο συζητήθηκε η συμβολή των εισηγμένων εταιρειών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο νέο, υπό διαμόρφωση, πρότυπο επιχειρηματικότητας, με γνώμονα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενεργειακή επάρκεια. Έγιναν τοποθετήσεις επίκαιρης θεματολογίας, αναφορικά με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης επιχειρηματικών ευκαιριών και επενδύσεων, αναπτύχθηκαν οι άξονες που καθορίζουν τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και δόθηκαν απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Μέλη της Κυβέρνησης, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτές διεθνούς κύρους, διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί καθώς και μέλη Ενώσεων και Επιμελητηρίων, παρουσίασαν τις προτάσεις τους.

Το Στρατηγικό αυτό Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών Παναγιώτης Δράκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που να «κλειδώνει» τουλάχιστον για τις νέες επενδύσεις.

«Δεν έχουμε τετραετία μπροστά μας, έχουμε το σήμερα και το αύριο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για σταθερό φορολογικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, σταθερότητα στις χρήσεις γης και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε από την πλευρά του ότι από το 2010 εφαρμόζεται ένα ασφυκτικό πρόγραμμα το οποίο, παρά τα λάθη στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, κατέγραψε στο τέλος του 2014 θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα και η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Συμφωνία και έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και προειδοποίησε για κίνδυνο ξαφνικού θανάτου χιλιάδων επιχειρήσεων αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της NUNTIUS Χρηματιστηριακής , Αλέξανδρος Μωραϊτάκης ανέπτυξε τα κίνητρα που είναι απαραίτητα και τις ευνοϊκές συνθήκες που χρειάζεται να υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικό κέντρο. Επεσήμανε την ανάγκη για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και αποφυγή διπλής φορολογίας, για οργανωμένες ιατρικές Υπηρεσίες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ανθρώπινο Δυναμικό, αναπτυγμένες Τηλεπικοινωνίες, σταθερό και φιλοαναπτυξιακό Πολιτικό και Νομικό σύστημα. Ακόμη, τόνισε ότι θα ήταν ωφέλιμο οι πλούσιοι κάτοικοι του πλανήτη να ζουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 6 μήνες κάθε χρόνο γινόμενοι φορολογικοί πολίτες και παράθεσε τα παραδείγματα του Λουξεμβούργου, του Λονδίνου, της Ελβετίας αλλά και της Σιγκαπούρης.

_x000D_

Τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων τόνισε ο κ. Μπέντζαμιν Έιντζελ, προϊστάμενος Μονάδας στην Γενική Διεύθυνση για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ανέφερε «το ευρωπαϊκό σύστημα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, ενώ στις ΗΠΑ βασίζεται περισσότερο στις αγορές».

_x000D_

Χρύσα Σαραντοπούλου

close menu