Επιχειρήσεις

Στα όπλα Samsung και SK Hynix στην Κίνα απέναντι στην YMTC

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Αναβαθμίζουν τα εργοστάσιά τους για τα τσιπ AI υπό τη μέγγενη των αμερικανικών περιορισμών

Οι κολοσσοί της βιομηχανίας ημιαγωγών Samsung Electronics και SK Hynix αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις τους στην Κίνα με στόχο την παραγωγή προηγμένων τσιπ μνήμης, σύμφωνα με τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην απόκρουση του εγχώριου ανταγωνισμού από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική YMTC και στην κάλυψη της τεράστιας ζήτησης που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Το ύψος των επενδύσεων στις κινεζικές μονάδες αποτελεί περίπλοκο ζήτημα για τις νοτιοκορεατικές εταιρείες από το 2022, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν ελέγχους στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, προσπαθώντας να επιβραδύνουν την τεχνολογική πρόοδο του Πεκίνου.

Πλέον, οι δύο εταιρείες υποχρεούνται να λαμβάνουν ετήσιες αμερικανικές άδειες για την εγκατάσταση εξοπλισμού αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μηχανήματα χάραξης, στα κινεζικά τους εργοστάσια. Επιπλέον, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ είχε δηλώσει το 2025 ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει άδειες για τεχνολογική αναβάθμιση ή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ξένων κατασκευαστών στην Κίνα.

Αυτοί οι ρυθμιστικοί περιορισμοί περιόρισαν τη δυνατότητα ανανεώσεων στις γραμμές παραγωγής, συμβάλλοντας στην απώλεια μεριδίου αγοράς προς όφελος της Yangtze Memory Technologies Co (YMTC). Στελέχη των νοτιοκορεατικών εταιρειών έχουν προειδοποιήσει δημόσια ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις υπονομεύουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Samsung και SK Hynix επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους στο Reuters ότι οι εργασίες αναβάθμισης βρίσκονται σε εξέλιξη σε στενή συνεννόηση με την Ουάσινγκτον, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τα παραγωγικά τους σχέδια. Δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη χορηγήσει τις απαραίτητες άδειες εξαγωγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την παραγωγή τσιπ μνήμης flash NAND με περισσότερα από 200 επίπεδα στα κινεζικά τους εργοστάσια, ευθυγραμμίζοντας την τεχνολογία τους με αυτή που χρησιμοποιείται στη Νότια Κορέα.

Οι μνήμες NAND, που διατηρούν τα δεδομένα ακόμα και χωρίς παροχή ρεύματος, χρησιμοποιούνται ευρέως σε έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές και δίσκους SSD για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης. Ο μεγαλύτερος αριθμός επιπέδων ανά τσιπ εξασφαλίζει υψηλότερη πυκνότητα αποθήκευσης και χαμηλότερο κόστος.

Στόχος της Samsung τα τσιπ 286 επιπέδων

Το εργοστάσιο της Samsung στην πόλη Σιάν της βορειοδυτικής Κίνας, το οποίο καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής NAND της εταιρείας, κατασκευάζει επί του παρόντος τσιπ περίπου 200 επιπέδων.

Στο πλαίσιο εσωτερικού σχεδίου με την ονομασία “Monami”, η Samsung μετατρέπει τη μονάδα για την παραγωγή V9 NAND τσιπ 286 επιπέδων.

Στόχος είναι η μηνιαία παραγωγή να φτάσει τις 5.000 πλάκες σιλικόνης (wafers) τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και να αυξηθεί στις 40.000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027.

Η Samsung τόνισε ότι η αναβάθμιση συμμορφώνεται πλήρως με τους αμερικανικούς εξαγωγικούς κανονισμούς, προσθέτοντας ότι η κίνηση αποσκοπεί στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης από παγκόσμιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις ΗΠΑ, χωρίς να αυξάνεται η συνολική παραγωγική ικανότητα ή να κατασκευάζονται νέες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, η SK Hynix σχεδιάζει να περάσει στην παραγωγή προϊόντων NAND με 240 ή περισσότερα επίπεδα στις εγκαταστάσεις της στο Νταλιάν της βορειοανατολικής Κίνας, όπου σήμερα κατασκευάζει τσιπ 192 επιπέδων.

Η SK Hynix απέκτησε τη συγκεκριμένη μονάδα εξαγοράζοντας τον τομέα NAND της Intel το 2021. Το εργοστάσιο παραμένει η μοναδική μονάδα παραγωγής για την εν λόγω δραστηριότητα, η οποία πλέον ονομάζεται Solidigm και προετοιμάζεται για εισαγωγή στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Πηγή αναφέρει ότι η εταιρεία διαθέτει άδεια για παραγωγή τσιπ έως και 240 επιπέδων στο Νταλιάν, ενώ ενδέχεται να ζητήσει έγκριση από την Ουάσινγκτον για διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε τσιπ 300+ επιπέδων, προετοιμάζοντας το έδαφος για ενδεχόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία νέου εργοστασίου NAND επί αμερικανικού εδάφους.

Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα το καθεστώς των εγκρίσεων, παραπέμποντας στη δήλωση του 2025 περί πρόθεσης έγκρισης αδειών για τη λειτουργία των υφιστάμενων εργοστασίων, αλλά όχι για επέκταση της δυναμικότητας ή τεχνολογική αναβάθμιση.

Αλματώδης ανάπτυξη για την κινεζική YMTC

Όσο η Samsung και η SK Hynix σταθμίζουν τις επενδυτικές τους κινήσεις, η κινεζική YMTC σημειώνει ραγδαία πρόοδο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Omdia, η YMTC κατέκτησε το 38,5% της κινεζικής αγοράς NAND κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο από το 28% που κατείχε συνολικά το 2025 και ξεπερνώντας τη Samsung. Αντίθετα, το μερίδιο της Samsung υποχώρησε στο 33,5% από 36%, ενώ της SK Hynix μειώθηκε στο 17% από 20%.

Η γκάμα της YMTC αποτελείται κυρίως από τσιπ 160 και 232 επιπέδων, ωστόσο παράγει ήδη μικρές ποσότητες τσιπ 294 επιπέδων και σχεδιάζει την παραγωγή προϊόντων με περισσότερα από 300 επίπεδα.

Εκτός Κίνας, η Samsung διαθέτει ήδη στην αγορά τσιπ NAND έως και 286 επιπέδων, ενώ παρουσίασε πρωτότυπο τσιπ άνω των 400 επιπέδων τον Αύγουστο. Η SK Hynix διαθέτει στην αγορά μνήμες NAND που φτάνουν έως και τα 321 επίπεδα.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu