Ο ενάγων στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, χρησιμοποιούσε το Roundup ως κηπουρός αλλά και ιδιωτικά
Αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε στην φαρμακευτική εταιρεία Bayer τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταβολή αποζημίωσης σε αγωγές που αφορούν ζιζανιοκτόνα, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο ενάγων στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, χρησιμοποιούσε το Roundup ως κηπουρός αλλά και ιδιωτικά.
Η Bayer προτίθεται να ασκήσει έφεση. Η ετυμηγορία έρχεται σε αντίθεση με τα επιστημονικά ευρήματα και τις εκτιμήσεις των αρχών, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Το ποσό των περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (λίγο πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ) αποτελείται από δύο μέρη. Οι ένορκοι επιδίκασαν στον άνδρα 250 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις απώλειες και δύο δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, όπως μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg από την αίθουσα του δικαστηρίου.
“Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα στην έφεση για να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση ή τουλάχιστον να μειώσουμε την αντισυνταγματικά υπερβολική αποζημίωση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Bayer.
Ακόμη και στις αγωγές που έχουν χαθεί μέχρι στιγμής, οι αποζημιώσεις έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 90%. Η Bayer επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει επικρατήσει στα δικαστήρια σε 10 από τις πιο πρόσφατες 16 υποθέσεις.
Η Bayer έφερε τα προβλήματα γύρω από το ζιζανιοκτόνο Roundup με βάση τη γλυφοσάτη στην εταιρεία το 2018 με την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, η οποία κόστισε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια χρονιά ακολούθησε η πρώτη δικαστική απόφαση κατά της εισηγμένης εταιρείας. Αυτό πυροδότησε ένα κύμα αγωγών στις ΗΠΑ. Το 2020, η Bayer ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διευθετήσει την πλειονότητα των αγωγών χωρίς να παραδεχτεί την ευθύνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ασφάλειες: Η αφαίμαξη με τα συμβόλαια υγείας συνεχίζεται – Έφθασαν τα ειδοποιητήρια με νέες αυξήσεις 9%
- Ιβάν Σαββίδης: «Πακετάρει» τα μέσα ενημέρωσης και ρίχνει νέο χρήμα στο Open
- Coca Cola 3E: Τί φέρνουν στην κατανάλωση οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αύξηση του καφέ
- Ο Τέλης Μυστακίδης χρηματοδότης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Τουρκία: Ανέβασε χάρτη στην UNESCO που χωρίζει στα δύο το Αιγαίο
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Μαραθώνα
- Τραμπ από G7: «Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση»
- Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ και στις σήραγγες Αγ. Κωνσταντίνου – Καμένων Βούρλων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις