Η πρόταση έγινε αποδεκτή, αφού τα πλοία της εθνικής shortsea ναυτιλίας συνδέουν τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας με τα νησιά
Την ένταξη του στόλου εθνικών μεταφορών της shortsea ναυτιλίας στο Ταμείο Ανάκαμψης πρότεινε ο Πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) Χαράλαμπος Σημαντώνης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Χίο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη και του Προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ), Γιώργου Πατέρα, η πρόταση έγινε αποδεκτή, αφού τα πλοία της εθνικής shortsea ναυτιλίας συνδέουν τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας με τα νησιά, διατηρώντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή και η ασφαλής και αδιάκοπη λειτουργία τους είναι ζωτικής σημασίας.
«Για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση πρέπει να ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης, ώστε να υπάρξει σύμπραξη ιδιωτικού & κρατικού τομέα και ο στόλος να είναι βιώσιμος» είπε ο Χαράλαμπος Σημαντώνης και έκανε το προφίλ του ελληνόκτητου στόλου: “Ο στόλος εθνικών μεταφορών της shortsea ναυτιλίας αποτελείται από 102 πλοία εκ των οποίων τα 35 είναι general cargo με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, ενώ τα υπόλοιπα είναι πλοία μεταφοράς καυσίμων, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη. Τα πλοία shortsea εθνικών μεταφορών έχουν εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας”.
Όπως επεσήμανε: “μιλάμε για πράσινη μετάβαση του μαύρου λόγω της μεγάλης ηλικίας του στόλου”.
Ο Χαράλαμπος Σημαντώνης εξήγησε ότι “θα μπορούσε να είναι χρυσή ευκαιρία κατασκευής νέων πράσινων πλοίων, αφού τα πλοία της shortsea ναυτιλίας διανύουν μικρές συγκεκριμένες αποστάσεις, χωρίς να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ταχύτητας που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα, επομένως έχουν τη δυνατότητα slowsteaming, καθώς και η χρήση μπαταριών είναι ευκολότερη, αφού μπορούν να πλέουν με μειωμένη ταχύτητα, διανύοντας μικρότερες αποστάσεις”.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ναυπηγήσεων είπε: “τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του shortsea στόλου, έτσι ώστε το πλοίο να είναι βιώσιμο, αφού η πράσινη τεχνολογία σχεδόν διπλασιάζει την τιμή του πλοίου. Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια, γιατί πράσινο πλοίο χωρίς «πράσινο» λιμάνι δεν υπάρχει”.
Τέλος επεσήμανε ότι “το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα, ώστε να διευκολύνει και να προωθεί την πράσινη μετάβαση, αντιμετωπίζοντας ορθολογιστικά παθογένειες του παρελθόντος και αποτινάσσοντας τις συμπλεγματικές δογματικές πολιτικές περασμένων δεκαετιών”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επεκτείνεται το κατάστημα αφορολογήτων ειδών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
- Άδειες 10ετίας και νέο τοπίο στην περιφερειακή τηλεόραση
- Η Γερμανία 7 -1 το Κουρασάο στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο
- Κατρακυλά η δημοτικότητα του Τραμπ στην αμερικανική ύπαιθρο λόγω ακρίβειας και πολέμου
- Εξιτήριο για τον Γιώργο Μυλωνάκη μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του
- Η Ουάσινγκτον μπλοκάρει τους Τόμαχοκ στη Γερμανία και αποσυνδέει την ασφάλειά της από την Ευρώπη
- Μαγνήτης βλεμμάτων στη Βάρκιζα το αξίας 325 εκατ. ευρώ Moonrise
- Πάνω από 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα την επόμενη εξαετία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








