Στην περιοχή των 740 μονάδων επέστρεψε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,96%.
Οι σημαντικές ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν τόσο στη μετοχή της ΔΕΗ όσο και στα τραπεζικά «χαρτάκια» επέδρασαν έντονα αρνητικά στο ΧΑ, το οποίο ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε πολύ κοντά στις 760 μονάδες, ωστόσο την Δευτέρα έκανε «ελεύθερη πτώση», επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που επισημαίνουν πως ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των «σκαμπανεβασμάτων» για τη Λεωφόρο Αθηνών λόγω της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων ενόψει της λήξης του έτους.
Το βάρος της κάλυψης των short θέσεων σε επιλεγμένες μετοχές οδήγησε το ΧΑ στην «κατηφόρα», ενώ απώλειες 2,61% «έγραψε» και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος τερμάτισε την προηγουμένη εβδομάδα με εντυπωσιακά κέρδη πάνω από 18%.
Αν και τα μηνύματα από το «μέτωπο» της τρίτης αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα θετικά, εντούτοις η κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών επίδοση της ανάπτυξης της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, το «δυνατό» τρίμηνο χάρη στην εκτίναξη του τουρισμού, έχει επιδράσει αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Την ίδια στιγμή, το ενεργειακό ζήτημα προκαλεί εκ νέου ανησυχίες στην αγορά, καθώς το deal κυβέρνησης-δανειστών για την πώληση λιγνιτικών μονάδων έχει «ξεσηκώσει» την οργή των συνδικαλιστών, οι οποίοι απειλούν με «μπλακ-άουτ» διαρκείας και μάλιστα μέσα στα Χριστούγεννα, ενώ η συμφωνία έχει επιφέρει «γκρίνιες» και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 741,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,91%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πανελλαδικές 2026: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής
- Φυσικό αέριο: Έντονες διακυμάνσεις, αλλά παραμένει πάνω από τα 60 ευρώ/MWh
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις από το άνοιγμα, κάτω από τις 2.480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Πτωτικό άνοιγμα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή και την ΕΚΤ
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - Σημαντική Κανονιστική Ανακοίνωση
- Aktor: Στις αγορές για άντληση 300 εκατ. μέσω ομολογιακού με το που ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου
- Ερευνα Pulse: “Γολγοθάς” η ακρίβεια για το 83% των νοικοκυριών στην Αττική – Απαισιόδοξο το 61% για την οικονομία
- Μεγάλη φωτιά στο Δερβένι Ευκαρπίας – Ηχησε το 112
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







