Διεθνή

Χόλυγουντ: Σοκ από την απεργία των ηθοποιών στις ΗΠΑ

Μετά από 63 χρόνια αποφάσισε το συνδικάτο να απεργήσει, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον κλάδο.

Κι όμως και στις ΗΠΑ συνδικαλίζονται και απεργούν οι ηθοποιοί. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει συχνά αλλά μετά από 63 χρόνια!

Και αυτό γιατί το συνδικάτο των ηθοποιών του Χόλιγουντ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε απεργία μετά το πέρας των συνομιλιών με τα στούντιο, δημιουργώντας αναστάτωση σε πολλές προγραμματισμένες εκπομπές και κινηματογραφικές προβολές.

Το συνδικάτο SAG-AFTRA είπε ότι το εθνικό του συμβούλιο θα ψηφίσει για απεργία. Εάν εγκριθεί από τα μέλη του, τα στούντιο του Χόλιγουντ θα αντιμετωπίσουν την πρώτη τους διπλή διακοπή εργασίας μετά από 63 χρόνια και θα αναγκαστούν να κλείσουν τις παραγωγές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το SAG-AFTRA – το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη – όσο και το Writers Guild of America (WGA) απαιτούν αυξήσεις στη βασική αμοιβή και σε άλλες εργασίες καθώς και διαβεβαιώσεις ότι η δουλειά τους δεν θα αντικατασταθεί από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η Fran Drescher, πρώην σταρ του “The Nanny” και πρόεδρος του SAG-AFTRA, είπε ότι οι απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών ήταν “προσβλητικές και ασεβείς”.

«Οι εταιρείες αρνήθηκαν να εμπλακούν ουσιαστικά σε ορισμένα θέματα και σε άλλα μας απέτρεψαν εντελώς», είπε σε δήλωσή της μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

«Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Netflix Inc, της Walt Disney Co και άλλων εταιρειών, δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένη που η SAG-AFTRA αποφάσισε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις.”

Μάλιστα, αναφέρει πως προσφέρει «ιστορικές μισθολογικές και υπολειπόμενες αυξήσεις» και «μια πρωτοποριακή πρόταση τεχνητής νοημοσύνης που προστατεύει τις ψηφιακές ομοιότητες των ηθοποιών». Οι ηθοποιοί ανησυχούν ότι οι ψηφιακές τους εικόνες θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους ή την κατάλληλη αποζημίωση.

“Αντί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, η SAG-AFTRA μας έβαλε σε μια πορεία που θα βαθύνει τις οικονομικές δυσκολίες για χιλιάδες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία για τα προς το ζην”, ανέφερε η AMPTP.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ

Η απεργία περίπου 11.500 συγγραφέων έστειλε τις μεταμεσονύχτιες τηλεοπτικές εκπομπές σε ατελείωτες επαναλήψεις, διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για την φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν και διέκοψε τη δουλειά σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Πιθανή απεργία θα έκλεινε τις υπόλοιπες παραγωγές των στούντιο με έδρα τις ΗΠΑ και θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης να βρουν λύση.

Το Χόλιγουντ δεν έχει αντιμετωπίσει δύο απεργίες ταυτόχρονα από το 1960, όταν μέλη του WGA και του Screen Actors Guild εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σε έναν καυγά για τα υπολείμματα από ταινίες που πωλήθηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σήμερα, τα συνδικάτα μάχονται για τη βασική αμοιβή και τα υπολείμματα από τις υπηρεσίες ροής.

«Πρέπει να κερδίζεις 26.000 δολάρια το χρόνο για να πληροίς τις προϋποθέσεις για την ασφάλιση υγείας σου και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξεπερνούν αυτό το όριο μέσω των υπολειπόμενων πληρωμών τους», είπε ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον σε μια εκδήλωση προώθησης που πραγματοποιήθηκε για την ταινία «Oppenheimer» την Τετάρτη.

“Υπάρχουν χρήματα που γίνονται και πρέπει να διατεθούν με τρόπο που να φροντίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο”, πρόσθεσε ο Damon.

Πολλές υπηρεσίες ροής, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη αποφέρει κέρδη, αφού οι εταιρείες ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια σε προγραμματισμό για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν πελάτες.

Η Disney, η Comcast Corp, η NBCUniversal και η Paramount Global έχασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τη ροή το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, η άνοδος του διαδικτυακού βίντεο έχει διαβρώσει τα έσοδα από τηλεοπτικές διαφημίσεις καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται.

Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη ανακοινώσει φθινοπωρινά προγράμματα γεμάτα με ριάλιτι, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασιακές εντάσεις. Οι ανεξάρτητες παραγωγές που δεν καλύπτονται από συνδικαλιστικές συμβάσεις μπορούν επίσης να συνεχιστούν.

Διαβάστε Επόμενο
Newsletter | Κάθε καθημερινή.
Ημερήσια ενημέρωση του Reuters
Τα κορυφαία νέα της ημέρας στα εισερχόμενά σας. Καλύπτουμε τον κόσμο, από τις πρώτες γραμμές έως τις αίθουσες συνεδριάσεων. (Αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση του Reuters για το Σαββατοκύριακο.)

Περισσότερα από το Reuters
Κόσμος
Τριβή και σύγχυση μεταξύ της ρωσικής ηγεσίας μετά την ανταρσία -Αμερικανός στρατηγός
Ευρώπηκατηγορία·13 Ιουλίου 2023 · 1:28 μ.μ. GMT+3· πριν από μία ώρα
Η ηγεσία της Ρωσίας υφίσταται σημαντική «τριβή και σύγχυση» από την ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ τον περασμένο μήνα, αλλά ο αντίκτυπος που έχει στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία είναι ακόμα αβέβαιος, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος στρατηγός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευρώπηκατηγορία
Ρώσος Λαβρόφ: Δεν άκουσα νέες προτάσεις για τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα

close menu