Οικονομία

DBRS: Στην κορυφή οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων

Οι δείκτες NPL των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 233 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, στο 5,7%, στα τέλη του 2023

Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων είναι οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την DBRS. Οι δείκτες NPL των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 233 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, στο 5,7%, στα τέλη του 2023.  Ανθεκτικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών το οικονομικό έτος 2023, αλλά αυξημένες πιέσεις σε ορισμένες χώρες, τονίζει ο οίκος.

Η Morningstar DBRS δημοσίευσε σήμερα σχόλιο σχετικά με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών στην Ευρώπη για το οικονομικό έτος 2023, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν:

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμεινε ανθεκτικός στο τέλος του 2023, αν και οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια επιδείνωση, συγκεκριμένα στη Γερμανία, η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τομέα CRE.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο οικονομικό έτος 2023.

Οι τράπεζες σε άλλες χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) συνέχισαν να μειώνουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και αναμένουμε ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το 2024.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και η άποψή μας είναι ότι το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών» δήλωσε η Maria Rivas, Senior Vice President από την ομάδα της Morningstar DBRS Financial Institutions.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να αναμένουμε κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστη και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το οικονομικό έτος 2024».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu