Επιχειρήσεις

Δεύτερη μονάδα απορριμμάτων Θεσσαλονίκης: Την 1η Ιουλίου κατατίθενται οι προσφορές από τους 5 υποψήφιους

Συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΑΒΑΞ - MORE (Motor Oil Renewable Energy) - ΘΑΛΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Καθώς οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν πέρασαν, η αναθέτουσα αρχή, ο διαδημοτικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονία προχωρά στην τελική φάση όπου θα αναδειχθεί το σχήμα που θα αναλάβει την μονάδα απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα της Θεσσαλονίκης που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ. Η υποβολή των προσφορών πήρε ολιγοήμερη παράταση από τις 17 Ιουνίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να γίνει και μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου.

Τα σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι: οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΑΒΑΞ-MORE (Motor Oil Renewable Energy) – ΘΑΛΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ,  ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Να θυμίσουμε πως για την πρώτη μονάδα απορριμμάτων για την Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης πριν λίγες ημέρες το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ.

Αν δεν υπάρξουν προσφυγές τότε μετά την ανάδειξη αναδόχου θα ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος και μετά η υπογραφή της σύμβασης. Η διάρκεια της έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα 2 πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο. Έτσι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027 και θα μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας απορριμμάτων για την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη και ένας δεύτερος διαγωνισμός – ΣΔΙΤ που καλύψει τις περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

Ως προς τη μονάδα για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της θα δημιουργηθούν από 200 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο.

Ποιους Δήμους θα καλύψει

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δηλαδή περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος σύμμεικτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.α. Η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα αναπτυχθεί σε ενδεικτική έκταση 150-200 στρεμμάτων περίπου, πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu