Οικονομία

Die Welt: Θα υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό δράμα;

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην προβληματική πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία διερωτάται εάν θα υπάρξει κάθαρση στο ελληνικό δράμα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι «ένα από τα επιτεύγματα της ελληνικής τραγωδίας είναι ότι μετά τα όσα έχουν πάθει οι ήρωες έρχεται η κάθαρση και το κοινό αποχωρεί ανακουφισμένο».

Σύμφωνα με τη Die Welt, κάπως έτσι είναι και η παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η χώρα άφησε πίσω της την ύφεση», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους αλλά και στην ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.

«Δεν είναι όμως ακόμη βέβαιο εάν έτσι τελειώνει όντως το ελληνικό δράμα. Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και η πολιτική κατάσταση αβέβαιη. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές. Επιπλέον μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές, εάν η μητρόπολη της ευρωκρίσης καταφέρει να συμφωνήσει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου με τους πιστωτές της. Το δράμα δεν έχει τελειώσει ούτε για τις χρηματαγορές. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη» υπογραμμίζει η Die Welt.

Όπως σημειώνει, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 11 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει με αυτά τα μέσα δημοσιονομικά κενά του 2015, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα.

«Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει συμφωνία» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο παρουσιάζει ως βασικό σημείο διαφωνίας με την τρόικα τις διαφορετικές εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό «το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν στα 2,5 έως 3,6 δις ευρώ, εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει την δημοσιονομική της πολιτική».

«Εντούτοις για περαιτέρω περικοπές ή επιβολή υψηλότερων φόρων η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αδύναμη. Εξάλλου ο υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για λιγότερο από ένα δις ευρώ. Η Αθήνα δίνει μάχη για μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει και απομείωση του χρέους. Μια τέτοια ελάφρυνση θα μείωνε σημαντικά το έλλειμμα των επόμενων χρόνων» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει η Die Welt τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κυβέρνηση και εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τρόικα και να προκαλέσει έτσι μια νέα οικονομική κρίση».

«Πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν πανικό στις αγορές» αναφέρει σε δηλώσεις του στη Die Welt ο οικονομολόγος της UBS Ράινχαρντ Κλούζε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής της Nomura Δημήτρης Δημητρακόπουλος: «Οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα αποτελέσουν ορόσημο για τη χώρα και τις χρηματαγορές. Τις επόμενες εβδομάδες οι επενδυτές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά κάθε εξέλιξη».

«Χωρίς έξωθεν βοήθεια οι επενδυτές μπορούν να ξεγράψουν την χώρα. Με το χρέος να ανέρχεται στο 174 % επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει η πιο υπερχρεωμένη οικονομία της ευρωζώνης. (…) Ακόμη και η αιφνιδιαστική άνοδος των ρυθμών ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν φαντάζει πλέον τόσο πειστική, εάν αναλογιστεί κανείς τα επίπεδα από τα οποία προέρχεται η Ελλάδα. Εξάλλου η χώρα απώλεσε τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης το 30 % της οικονομικής της δύναμης. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία μέχρι να καλύψει και πάλι η Ελλάδα αυτό το χαμένο έδαφος» λέει ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank.

«Σε περίπτωση που δικαιωθούν οι οικονομολόγοι και δεν σταθεροποιηθεί σύντομα η πολιτική κατάσταση, τότε αντί της επιδιωκόμενης κάθαρσης η χώρα θα έχει κάνει απλώς ένα μικρό διάλειμμα στο ατελείωτο δράμα του χρέους» υπογραμμίζει η Die Welt.

close menu