Στους 116,3 εκατ. τόνους η εγχώρια κατανάλωση υλικών, με άνοδο 3,8% - Ισχυρή αύξηση του ελλείμματος στο φυσικό εμπόριο
Αύξηση της κατανάλωσης υλικών, μεγαλύτερη συμμετοχή των εισαγωγών στην κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και μικρή υποχώρηση της παραγωγικότητας των πόρων καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους Λογαριασμούς Ροής Υλικών το 2024.
Η εγχώρια κατανάλωση υλικών ανήλθε το 2024 σε 116,326 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 3,8% σε σύγκριση με τους 112,117 εκατ. τόνους του 2023. Από τη συνολική ποσότητα, το 81,1% προήλθε από εγχώρια εξόρυξη, ενώ το υπόλοιπο 18,9% αντιστοιχούσε στο ισοζύγιο φυσικού εμπορίου.
Η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε παρά τη μικρή κάμψη της εγχώριας εξόρυξης. Συγκεκριμένα, οι ποσότητες που εξορύχθηκαν στην Ελλάδα περιορίστηκαν κατά 0,4%, στους 94,383 εκατ. τόνους, από 94,773 εκατ. τόνους έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα μη μεταλλικά ορυκτά αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη κατηγορία, με 61,644 εκατ. τόνους ή 65,3% του συνόλου, ενώ ακολούθησαν η βιομάζα με 24,550 εκατ. τόνους, τα ενεργειακά ορυκτά με 6,665 εκατ. τόνους και τα μεταλλεύματα με 1,524 εκατ. τόνους.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η μεταβολή στο εξωτερικό εμπόριο υλικών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στους 66,630 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στους 44,687 εκατ. τόνους. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο φυσικού εμπορίου έφθασε τους 21,943 εκατ. τόνους, σημειώνοντας άνοδο 26,5% σε σχέση με το 2023.
Τα ενεργειακά ορυκτά κυριάρχησαν στις εισαγωγές, φθάνοντας τους 43,690 εκατ. τόνους και αντιπροσωπεύοντας το 65,6% του συνόλου. Στις εξαγωγές, η ίδια κατηγορία κατείχε επίσης την πρώτη θέση, με 22,943 εκατ. τόνους και μερίδιο 51,3%.
Η αυξημένη χρήση υλικών συνοδεύτηκε και από υποχώρηση της παραγωγικότητας πόρων, δηλαδή του ΑΕΠ που παράγεται ανά τόνο υλικού που χρησιμοποιείται στην οικονομία.
Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε το 2024 στα 1.733 ευρώ ανά τόνο, έναντι 1.761 ευρώ το 2023, καταγράφοντας μείωση 1,6%. Τα στοιχεία για το 2023 και το 2024 χαρακτηρίζονται προσωρινά από την ΕΛΣΤΑΤ.
Παράλληλα, ενισχύθηκε η υλική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές, η οποία ανήλθε στο 41,4%, από 39,9% το 2023. Η μεγαλύτερη εξάρτηση εντοπίζεται στα ενεργειακά ορυκτά, όπου το ποσοστό έφθασε στο 86,8%, και στα μεταλλεύματα, με 81,9%. Στη βιομάζα το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 29%, ενώ αισθητά χαμηλότερη ήταν η εξάρτηση στα μη μεταλλικά ορυκτά, στο 5,4%.
Η δεκαετής εικόνα δείχνει παράλληλα μια σταδιακή μετατόπιση προς μεγαλύτερη εισαγωγική εξάρτηση. Το 2015 ο συνολικός σχετικός δείκτης βρισκόταν στο 29,5%, έναντι 41,4% το 2024, ενώ ειδικά στα ενεργειακά ορυκτά αυξήθηκε από 45,1% σε 86,8%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤτΕ: Στα 79,65 δισ. ευρώ τα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers
- Ενοίκια μέσω τραπεζών: Από «πρεμιέρα» σε… πρεμιέρα, μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2027 (από 1/7)
- Σε ιστορικό ρεκόρ οι αμυντικές δαπάνες της Ουκρανίας για το 2027
- Eurostat 2026: Ακτινογραφία των συνθηκών διαβίωσης στην Ευρώπη. Κακά τα στοιχεία για Ελλάδα (και δε φταίει η Eurostat)
- Circana: Η αγορά στα σούπερ μάρκετ κρατά ρυθμό +5,6% στο επτάμηνο, με όγκο, τρόφιμα και προϊόντα ζυγιστικού να οδηγούν την άνοδο
- Με deal 7+2 εκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα ο Μουαντιλμαντζί για τον Ολυμπιακό
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,8% στην κατανάλωση υλικών το 2024 στους 116,3 εκατ. τόνους
- Κίνητρα μετεγκατάστασης σε ακριτικές περιοχές μετά την αποτυχία στον Έβρο και την εγκατάλειψη της επαρχίας
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








