Ελλάδα

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών πλοίων, αλλά μειώθηκε η συνολική χωρητικότητα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο του 2026 δείχνουν ενίσχυση της δύναμης του ελληνικού εμπορικού στόλου κατά 1,8%, ενώ η ολική χωρητικότητα υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση

Ανοδική πορεία κατέγραψε ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών πλοίων τον Μάιο του 2026, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της δύναμης του στόλου.

Την ίδια στιγμή, όμως, η συνολική χωρητικότητα των πλοίων παρουσίασε νέα μείωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση του αριθμού των πλοίων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη ενίσχυση της μεταφορικής τους ικανότητας.

Ειδικότερα, ο ελληνικός εμπορικός στόλος αριθμούσε 1.871 πλοία άνω των 100 ΚΟΧ τον Μάιο του 2026, έναντι 1.838 τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σημειώνοντας αύξηση 1,8%.

Αντίθετα, η συνολική χωρητικότητα διαμορφώθηκε σε 34,7 εκατ. ΚΟΧ, μειωμένη κατά 1,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που είχε καταγραφεί και το 2025.

Ανά κατηγορία πλοίων, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα επιβατηγά, τα οποία ανήλθαν σε 830 από 797 το 2025, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 4,1%. Παράλληλα, αυξήθηκε και η χωρητικότητά τους κατά 2,8%, γεγονός που αποδίδεται στην ενίσχυση του επιβατηγού στόλου.

Αντίθετα, τα φορτηγά πλοία μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ η χωρητικότητά τους υποχώρησε κατά 2,3%. Στα δεξαμενόπλοια ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος, με τη χωρητικότητα να παρουσιάζει οριακή μείωση 0,9%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των μικρότερων πλοίων, καθώς τα σκάφη χωρητικότητας έως 500 ΚΟΧ και από 500 έως 3.000 ΚΟΧ κατέγραψαν νέες αυξήσεις. Αντίθετα, στα μεγαλύτερα πλοία, ιδιαίτερα στην κατηγορία 20.000–30.000 ΚΟΧ, σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση τόσο στον αριθμό όσο και στη χωρητικότητα.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή σύνθεση του στόλου, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νεότερων πλοίων ηλικίας έως πέντε ετών, ενώ ενισχύθηκε και η παρουσία πλοίων ηλικίας 25 έως 30 ετών. Ωστόσο, τα πλοία ηλικίας άνω των 30 ετών εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα του ελληνικού εμπορικού στόλου, γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ανάγκη για περαιτέρω ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής ναυτιλίας.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια εικόνα σταδιακής ενίσχυσης του αριθμού των πλοίων με ελληνική σημαία, αλλά και τη συνεχιζόμενη πρόκληση της διατήρησης υψηλής μεταφορικής ικανότητας, καθώς η μείωση της συνολικής χωρητικότητας συνεχίζεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu