Η μέση δαπάνη αυξήθηκε 37,3% σε σχέση με το 2024
Η μέση δαπάνη για την αγορά εξοχικής κατοικίας από ξένους αγοραστές στην Ελλάδα ανέβηκε το 2025 στις €450.000, καταγράφοντας αύξηση 37,3% σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με στοιχεία από στοιχεία που παρουσιάζει η εταιρεία μεσιτών Elxis – At Home in Greece.
Η ανοδική πορεία αποτυπώνεται και σε βάθος τριετίας. Το 2022 η μέση αξία των πωλούμενων εξοχικών από την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα €263.000, ενώ το 2025 άγγιξε τα €450.000 δηλαδή περίπου 71% υψηλότερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Ένα μέρος της ανόδου συνδέεται με την αύξηση των τιμών και τις πιο ποιοτικές προδιαγραφές των νέων αναπτύξεων. Ενδεικτικά, η μέση τιμή για νεόδμητη βίλα με κήπο και πισίνα διαμορφώνεται σε 4.675 €/τ.μ. (μέσος όρος τελευταίου 12μήνου), με ετήσια άνοδο 10,2%, ενώ από το 2022 (3.458 €/τ.μ.) η σωρευτική αύξηση φτάνει το 35%.
Παράλληλα, η Elxis καταγράφει μετατόπιση της ζήτησης προς ακριβότερα ακίνητα. Εως το 2023 το «ταβάνι» για τους περισσότερους αγοραστές κινούνταν στα €300.000-€350.000, πλέον ενισχύεται η ζήτηση για κατοικίες άνω των €500.000, με αυξανόμενες συναλλαγές και στην κατηγορία €600.000 έως €1 εκατ., κυρίως για νέες κατασκευές με ιδιωτική πισίνα, μεγάλους χώρους και επιπλέον παροχές.
H αύξηση της μέσης δαπάνης εμφανίζεται έντονα και ανά χώρα προέλευσης. Το 2025 η μέση αξία αγορών Ολλανδών/Βέλγων αυξήθηκε κατά 33,55% (σε σχέση με το 2024), των Γερμανών κατά 32,08%, ενώ των αγοραστών από Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ/Καναδάς) κατά 43,13%, εξέλιξη που η εταιρεία συνδέει και με το υψηλότερο όριο επένδυσης για Golden Visa.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα εξαγορά της ΔΕΗ σε Πολωνία και Ουγγαρία με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 2 GW
- Νέα ένταση μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας για το μεταναστευτικό – Η Μαδρίτη απειλεί με αντίμετρα
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Όμιλος ΔΕΗ: Νέα συμφωνία για χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 2 GW σε Πολωνία και Ουγγαρία
- ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» το σχέδιο Τραμπ για αίθουσα χορού 400 εκατ. δολαρίων στον Λευκό Οίκο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για τον Stoxx 600 – Η καλύτερη εβδομάδα από τα τέλη Ιουνίου
- Ρήγμα ΗΠΑ – ΕΚΤ για το γιεν: Η Ουάσιγκτον πούλησε ευρώ χωρίς να ενημερώσει τη Φρανκφούρτη
- QUALITY AND RELIABILITY Α.Β.Ε.Ε. - Ανακοίνωση Αγοράς Ιδίων Μετοχών
- Η Apollo αλλάζει «πίστα» στην easyJet: Premium θέσεις, έξτρα χρεώσεις και συνεργασίες μεγάλων αποστάσεων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








