Το επόμενο δεκαπενθήμερο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου με το οποίο καταργούνται τα τοπικά μονοπώλια.
Αυτό γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική»
Το νομοσχέδιο, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα επιλογής προμηθευτή για το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια, με τα οποία επιλύθηκαν -όπως είπε- οι περισσότερες από τις στρεβλώσεις στην ενεργειακή αγορά (αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών, απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού με δημοπρασίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά, προώθηση αποκρατικοποιήσεων, κ.α.).
Παράλληλα, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο με τον αγωγό ΤΑΡ και την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω συμπίεσης των τιμών του αερίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, Κώστας Ξιφαράς ανέφερε ότι ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε τη συντήρηση του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα και συζητά το ενδεχόμενο να επεκτείνει το συμβόλαιο και εκτός συνόρων. Είπε ακόμη ότι η επέκταση του δικτύου στην Πελοπόννησο για την τροφοδοσία της νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (βρίσκεται σε τελική φάση) θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός τροφοδοσίας με αέριο του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του διαχειριστή την επόμενη δεκαετία διαμορφώνεται σε 2,5 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα έργα αφορούν τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, κόστους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς και την αντίστοιχη διασύνδεση των Κυκλάδων που έχει ξεκινήσει. Οι επενδύσεις αυτές, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μειώνεται το κονδύλι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέσω του οποίου επιδοτείται η παραγωγή ρεύματος από αυτόνομες πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποκαθήλωση Μητσοτάκη από Αντώνη Σαμαρά
- Κριτική σε Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική από Κώστα Καραμανλή
- Alpha Trust – Ανδρομέδα: Κάτω από 5% η συμμετοχή της Regina Company
- Φον ντερ Λάιεν: Λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, δεν θα μειώσουμε το πλαφόν στο ρωσικό
- Τραμπ: «Ο Χαμενεί είναι εύκολος στόχος, αλλά δεν θα τον βγάλουμε από τη μέση, προς ώρας…»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με απώλειες καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν κλιμακώνεται
- Ideal: Την Τετάρτη 18 Ιουνίου σε διαπραγμάτευση 8 εκατ. νέες μετοχές στο Χρηματιστήριο
- Alpha Bank: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις