Επιχειρήσεις

Επιχειρηματικός πόλεμος Μαρινάκη – NOVA (United Group)

Με αφορμή τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού.

Επιχειρηματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει στο χώρο του αθλητισμού με αφορμή τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού. Τα μέσα ενημέρωσης και ειδικά το Mega, του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη επιτέθηκαν στη NOVA αλλά και γενικότερα στη διείσδυση που επιχειρεί στην ελληνική αγορά η μητρική της United Group, η οποία ελέγχεται από την BC Partners και το  Σέρβο αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ.

Οι δυο πλευρές αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες και προειδοποιήσεις για νομικές ενέργειες.

Άμεσο αποτέλεσμα ήταν το MEGA να αποχωρήσει από την πλατφόρμα της NOVA ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την αποχώρηση του από την πλατφόρμα της NOVA εξετάζει και όμιλος Αnt1. Πίσω από την υπόθεση αναφέρουν πηγές της αγοράς μάλλον κρύβεται και η δυσαρέσκεια των καναλαρχών, για την ανάμιξη του ομιλου United, μέσω του Ντράγκαν Σόλακ, στην ελεύθερη τηλεόραση, σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη που ελέγχει τα κανάλια Alpha και Star. Μια κίνηση που, όμως, χρεώνεται στις εγχώριες προσβάσεις του Νίκου Σταθόπουλου.

H αρχή έγινε την Πέμπτη όταν μέσα ενημέρωσης του Βαγγέλη Μαρινάκη (MEGA, ΒΗΜΑ) δημοσίευσαν ρεπορτάζ κατά της ΝOVA εμπλέκοντας ονομαστικά και τους ισχυρούς άνδρες της μητρικής United Group, Σταθόπουλο και Σόλακ. Υποστηρίχθηκε ότι η NOVA αντιμετωπίζει «ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα» γεγονός που αφήνει μετέωρο το επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ που εξαγγέλθηκε από τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Ερωτήματα υπήρξαν και για το πώς έλαβε η εταιρεία δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδότηση από δυο τράπεζες.

Η πλευρά της NOVA, αφού προηγουμένως γνωστοποίησε από την Παρασκευή ότι το MEGA δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην πλατφόρμα της κατήγγειλε, με ανακοίνωσή της, τα δημοσιεύματα ως «αθέμιτη πίεση για να δεχτεί παράλογους όρους» που έθεσε η πλευρά Μαρινάκη.

Η NOVA υποστηρίζει ότι έγινε αποδέκτης απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος και κάνει λόγο για «δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group», αλλά και για την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών ως προς τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Προαναγγέλλει δε νομικές ενέργειες σημειώνοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος».

Η NOVA υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει ήδη 1,8 δισ. ευρώ από το 2020 και σε ότι αφορά το επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. ευρώ έως το 2027 έχουν ήδη διατεθεί 400 εκατ. ευρώ καθώς και ότι «η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group».

Από την πλευρά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη η πρώτη αντίδραση που σηκώνει το γάντι σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες ήρθε «ημιεπίσημα» μέσω δημοσιεύματος στο in.gr. Με ο οποίο καταγγέλλει τη NOVA ότι έριξε «μαύρο» στο MEGA, χωρίς να έχει πάρει απάντηση από το κανάλι για τους όρους συνεργασίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα προαναγγέλλεται προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς όπως σημειώνεται «το Μega σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις απαράδεκτες αιτιάσεις της Nova ότι ο σταθμός μετέδωσε σε ρεπορτάζ ψευδείς ισχυρισμούς για την εταιρεία. Άλλωστε, αν η Nova θεωρεί πως μεταδόθηκε ανακριβές ρεπορτάζ μπορεί να προσφύγει και εκείνη στη Δικαιοσύνη».

close menu