Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Ψηφίσθηκε μόνο από ΝΔ και μόνο για τις ευρωεκλογές

Με 158 ναι, 135 όχι και 6 «παρών» από την Πλεύση Ελευθερίας - Με τις ίδιες ψήφους καταψηφίσθηκε η τροπολογία για εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές

Με τις θετικές ψήφους μόνο της ΝΔ ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο που θα ισχύει όμως μόνο στις ευρωεκλογές και σε τυχόν δημοψηφίσματα.

Υπέρ ψήφισαν 158, κατά 135, ενώ υπήρξαν 6 “παρών”.

Τα “παρών” προήλθαν από την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτό που μέτρησε ήταν η διαφωνία με μία σειρά άρθρων καθώς και η άρνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όπως της είχε ζητήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Θέλουμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο αλλά κάντε κι εσείς μία κίνηση, πάρτε πίσω την τροπολογία”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Αρνητική ψήφο έδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, ΝΙΚΗ, Νέα Αριστερά.

Με τις ίδιες ψήφους καταψηφίσθηκε η επίμαχη τροπολογία, καθώς, βάσει Συντάγματος, απαιτούσε μίνιμουμ 200 “ναι” καθώς αφορούσε εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν ταχθεί “κατ΄αρχήν υπέρ” στο νομοσχέδιο, ωστόσο η τορπίλη που έριξε η κα Κεραμέως με την τροπολογία για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς και η άρνηση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει προτάσεις τους, οδήγησαν τα δύο κόμματα σε αλλαγή στάσης.

Η βασική ένσταση αφορούσε το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες, εντός κι εκτός χώρας, να ψηφίζουν επιστολικά στις ευρωεκλογές.

Η δική τους πρόταση ήταν το δικαίωμα αυτό να αφορά τους απόδημους και τους φοιτητές-μαθητές-εργαζόμενους που σπουδάζουν ή εργάζονται μακριά από τις πόλεις που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, πχ στην τουριστική σεζόν.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu