Θα μειώνει τα επιτόκια της μία φορά κάθε τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται πλέον ότι θα μειώνει τα επιτόκια της μία φορά κάθε τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους, επιταχύνοντας αισθητά από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.
Ειδικότερα, έρευνα του Bloomberg σε ειδικούς της αγοράς δείχνει ότι το βασικό επιτόκιο (καταθέσεων) της ΕΚΤ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025 (από το 3,75% σήμερα) έπειτα από έξι μειώσεις επιτοκίων της τάξεως των 25 μονάδων βάσης (0,25%) η κάθε μία.
Στην προηγούμενη έρευνα του πρακτορείου οι συμμετέχοντας προέβλεπαν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα υποχωρούσαν στο επίπεδο αυτό όχι νωρίτερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο εν μέσω ενισχυμένης εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο της για 2%, με τους αξιωματούχοι της να μην αρνούνται ότι θα ακολουθήσουν και περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, αν και χωρίς να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ορισμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό επιτρέπουν μία ακόμα κίνηση στα επιτόκια εντός του έτους, ωστόσο έκτοτε το outlook έχει επιδεινωθεί αισθητά ενισχύοντας το επιχείρημα περισσότερων μειώσεων.
Μεταξύ άλλων, όπως έδειξαν οι δείκτες PMI η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη “πάγωσε” τον Ιούλιο και η Γερμανία επιβαρύνει το σύνολο της περιοχής.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg υποβάθμισαν επίσης την εκτίμησή τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε οριακή ανάπτυξη μόλις 0,1% το 2024.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κώστας Γεράρδος (ΣΕΛΠΕ): «Στην Ευρώπη χτίζεται ένα παράλληλο εμπόριο χωρίς κανόνες»
- Υπερταμείο: Ξεκινάει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς
- Audi Revolut Formula 1 Team: Αποκαλυπτήρια ονόματος και λογότυπου της ομάδας
- Περισσότεροι από 40 νέοι και νέες γνώρισαν από κοντά τη Vodafone στο Business Days 2025
- Aegean: Ο Γεώργιος Χριστόπουλος νέος μέλος στο ΔΣ
- Χρηματιστήριο: Έκλεισε με το οριακό +0,15% και άλμα 4,6% από την Eurobank
- Prodea: Αναβολή Γενικής Συνέλευσης για την τροποποίηση όρων ομολογιακού δανείου
- Bloomberg: Η Eurobank σχεδιάζει δυο συναλλαγές ασφάλισης εταιρικών δανείων
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








