Κατά το μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών, η Eurobank προχώρησε στην έκδοση 170.000 νέων χρεωστικών καρτών, με μηνιαίο μέσο όρο τις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο τζίρος και χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία
_x000D_
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.
_x000D_
Ακόμα πιο ουσιαστικά όμως, αυτές οι εξελίξεις, θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας από την κυριαρχία των συναλλαγών με μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε παρόμοια κατεύθυνση προβληματίστηκε και η Ελληνική κυβέρνηση αξιολογώντας την εισαγωγή ενός άνω ορίου 70Euro για κάθε συναλλαγή με μετρητά στα τουριστικά νησιά. Παρόλο που αυτή η πρόβλεψη έμεινε εκτός της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί, και πραγματικά πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.
_x000D_
Στη χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. 40 δις ευρώ). Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωση της κατά 5 δις ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δις ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων). Άρα η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες κατά το μήνα Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.
_x000D_
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- EasyJet: Το Δ.Σ. αποδέχτηκε την πρόταση της Castlelake
- Ανάρτηση Ρώσου φαρσέρ στο Χ: «Το γραφείο του Θάνου Ντόκου μας έστειλε την πρόσκληση για τη βιντεοκλήση»
- Φωτιά στην Οινόη: Εκκενώθηκαν προληπτικά επτά κατοικίες, μαρτυρίες για τσιγάρο από διερχόμενο όχημα
- Σίλβερστοουν: Ο Λεκλέρ θριάμβευσε σε ένα γκραν πρι γεμάτο ανατροπές
- Βασικός υποψήφιος ο Κλοπ για τη Γερμανία μετά το φιάσκο στο Μουντιάλ
- Μυστήριο στοίχημα στην Polymarket για αποχώρηση Πούτιν έως το τέλος του 2026
- Πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στην Οινόη
- Οι Αμερικανοί μπούχτισαν από την πολιτική, αλλά τους αρέσει να ακούν απόψεις διασημοτήτων
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








