Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Ιρλανδία 1,0%, Ιταλία 1,4%και σε Λουξεμβούργο, Φινλανδία 1,6%
Την αρχική εκτίμηση για αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2024 στην ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από την Eurostat. Η Ελλάδα κατέγραψε οριακή επιβράδυνση – παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του ευρωπαϊκού όρου 2,7% – τον τελευταίο μήνα του 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2024, από 3% τον Νοέμβριο, με τις τιμές να εμφανίζουν οριακή αύξηση κατά 0,1% στη μηνιαία σύγκριση.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024, από 2,2% τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,9%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,7% τον Δεκέμβριο του 2024, από 2,5% τον Νοέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 3,4%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (1,0%), στην Ιταλία (1,4%), στο Λουξεμβούργο , στη Φινλανδία και στη Σουηδία (1,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,5%), στην Ουγγαρία (4,8%) και στην Κροατία (4,5%). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε επτά κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε δεκαεννέα.
Τον Δεκέμβριο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,78 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,51 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,13 ποσοστιαίες μονάδες) και ενέργειας (+0,01 pp).


Αναλυτικά τα στοιχεία της Eurostat
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι συγγενείς των θυμάτων Τεμπών απέναντι σε ένα σύστημα που ξεπερνάει τα ανθρώπινα όρια
- Αμοιβή $10 εκατ. από ΗΠΑ για πληροφορίες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης
- Αεροδρόμιο Τερουέλ στην Ισπανία: Ασφαλές καταφύγιο για αεροπλάνα που καθηλώθηκαν λόγω του πολέμου
- Tο ΝΑΤΟ απέσυρε όλη την αποστολή που είχε στο Ιράκ
- Μέση Ανατολή: 1.021 οι νεκροί στο Λίβανο από τις επιθέσεις του Ισραήλ
- Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει άδεια στις ΗΠΑ για χρήση βάσεων κατά του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ
- Ποινή στο Φουρνιέ, χάνει το ντέρμπι με Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα
- Νέα διοικητική δομή για το project Audi F1
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









