Πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, η χονδρεμπορική τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν να μίλησαν στο τηλέφωνο και να συμφώνησαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες και ποιος ξέρει, μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, αλλά οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μόνο προς τα πάνω κοιτούν.
Για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος (διαμορφώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας) ξεπέρασε τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 204,82 ευρώ, από 182,11 ευρώ την Τετάρτη και 159,65 ευρώ την Τρίτη. Μέσα σε δύο ημέρες η τιμή αυξήθηκε 28% σε ένα βασικό αγαθό.
Η αγορά του ηλεκτρισμού κυριαρχείται από την κερδοσκοπία στο φυσικό αέριο και την άνοδο της τιμής και όταν αυξάνεται η ζήτηση για ρεύμα σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του αερίου, οι εταιρείες βρίσκουν ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές. Στην πράξη δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος παραγωγής, αλλά με τις συνθήκες που διαμορφώνεται στην αγορά.
Είναι ενδεικτικό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πλαφόν στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022 όταν είχε επιβάλει πλαφόν στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματοδότηση 13,5 εκατ. ευρώ για στήριξη της δημοσιογραφίας από την ΕΕ
- ΕΕ: Εχει τόσο εμπιστοσύνη στον Τραμπ που ετοιμάζει «Plan B» για ειρηνευτικό σχέδιο και κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Η AKTOR εξαγόρασε και την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ
- Παρελθόν από τη Hellenic Train ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας
- Κομισιόν: Ενέκρινε την εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από United και Motor Oil
- Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο μετά τα στοιχεία για την πτώση του το αμερικανικού ΑΕΠ
- Μπλε Κέδρος: Στα 9,05 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2024
- Yalco – Κωνσταντίνου ΑΕ: Υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις