Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Άνοδος έως και 4,2% ενόψει χειμώνα – Στα 40,60 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο

Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα, το συμβόλαιο του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο κατά 3,3% στα 40,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ανοδικά κινουνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι εργασίες συντήρησης στο νορβηγικό κοίτασμα Skarv και η αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού το επόμενο διάστημα επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαιο αναφοράς παράδοσης Οκτωβρίου πρόσθεσε έως και 4,2% την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσής του, αφού κέρδισε περίπου 15% τον Σεπτέμβριο. Οι εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία και οι απεργίες σε δύο μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νορβηγία, οι οποίες ανεστάλησαν, προκάλεσαν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, παρά τα ισχυρά ευρωπαϊκά αποθέματα.

Οι πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του νέου έτους για το φυσικό αέριο- το οποίο συνήθως συνοδεύεται από τις πρώτες αποσύρσεις από τους αποθηκευτικούς χώρους καθώς αυξάνεται η ζήτηση ενόψει χειμώνα. Είναι επίσης η εποχή κατά την οποία ανανεώνονται συνήθως ορισμένα συμβόλαια προμήθειας εντός της περιοχής.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς το ρωσικό αέριο, αλλά παραμένει σε εγρήγορση για τυχόν διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό. Η εξάρτηση από το LNG σημαίνει επίσης δυνητικό ανταγωνισμό από την Ασία, εφόσον ανακάμψει η ζήτηση στην περιοχή

Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα, το συμβόλαιο του Οκτωβρίου, σημείωνε άνοδο 3,3% στα 40,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα σήμερα. Τα συμβόλαια Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σημείωσαν επίσης άνοδο.

close menu