Διεθνή

Γερμανία: Οι εταιρίες καυσίμων μετακυλίουν στους καταναλωτές τη μείωση του φόρου 17 σεντς/λίτρο

Financialreport.gr

Το μέτρο της γερμανικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Εταιριών Καυσίμων και Ενέργειας θα εφαρμοστεί για τους επόμενους δύο μήνες

Ο Σύνδεσμος των Εταιριών Καυσίμων και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση και θα μετακυλίσει στους καταναλωτές την αποφασισθείσα μείωση του φόρου των 17 σεντς/λίτρο για τους επόμενους δύο μήνες.

«Αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα είναι ότι η μείωση του φόρου περίπου 14 σεντς+ΦΠΑ, δηλαδή 17 σεντς, θα μετακυλιστεί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Κρίστιαν Κούχεν, ζήτησε ωστόσο να μην υπάρχει «υπερβολική αισιοδοξία». «Παρεμβαίνει η παγκόσμια αγορά, επομένως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ποιο θα είναι το απόλυτο ποσό μείωσης στην αντλία. Θα κάνουμε όμως ό,τι κάναμε και στο παρελθόν, θα μεταφέρουμε τη μείωση του φόρου», σημείωσε και εξήγησε ότι οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων θα μπορούσαν να είναι κατά 14 σεντς χαμηλότερες ή ακόμη και κατά 20, αλλά οι τιμές βρίσκονται ουσιαστικά στο έλεος των διεθνών κρίσεων, της έλλειψης και της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, υπάρχει έλλειψη περίπου 20% του παγκόσμιου όγκου πετρελαίου και προϊόντων του, ενώ η Ευρώπη προμηθεύει και περιοχές της Ασίας, όπου αναμένονται υψηλότερες τιμές, επειδή η έλλειψη έχει πιο άμεσο αντίκτυπο.

Η ομάδα εργασίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις τιμές των καυσίμων επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα εκ νέου τη βούλησή της να λάβει και περαιτέρω μέτρα εφόσον χρειαστεί. «Οι προκλήσεις θα αυξηθούν. Εάν χρειαστεί, θα πρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα επιπλέον μέτρα. Δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους στο κρύο. Η κυβέρνηση θα ενεργήσει γρήγορα, αποφασιστικά και βιώσιμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Σεπ Μίλερ.

Η γερμανική κυβέρνηση επέλεξε τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ως εργαλείο άμεσης παρέμβασης στην αγορά, με στόχο να περιορίσει το κόστος μετακίνησης και να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις από το κύμα ακρίβειας. Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ήταν αν το όφελος θα φτάσει πράγματι στον τελικό καταναλωτή ή αν ένα μέρος του θα παραμείνει στην αλυσίδα εμπορίας, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η μείωση περνά σταδιακά στην αντλία, κάτι που ενισχύει την εικόνα μιας αγοράς όπου ο ανταγωνισμός και η πολιτική πίεση λειτουργούν ανασχετικά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Για τους οδηγούς, η αποκλιμάκωση μεταφράζεται σε απτό οικονομικό όφελος, ειδικά σε μια χώρα όπου οι οδικές μετακινήσεις και η εξάρτηση από το αυτοκίνητο παραμένουν υψηλές. Για την κυβέρνηση, η εξέλιξη έχει και πολιτική σημασία, καθώς αποτελεί κριτήριο αξιοπιστίας της παρέμβασής της.

Παρά τη θετική αυτή εικόνα, αναλυτές επισημαίνουν ότι η τελική επίδραση στις τιμές δεν εξαρτάται μόνο από τη φορολογία. Οι διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το κόστος διύλισης, οι μεταφορές και η συναλλαγματική ισοτιμία μπορούν να περιορίσουν ή και να εξανεμίσουν μέρος της ελάφρυνσης. Με άλλα λόγια, η φορολογική μείωση προσφέρει χώρο για φθηνότερα καύσιμα, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί μια σταθερή καθοδική πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική εμπειρία λειτουργεί ως κρίσιμο τεστ για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων. Αν αποδειχθεί ότι η μείωση του φόρου περνά ουσιαστικά και διατηρήσιμα στον καταναλωτή, τότε ενισχύεται το επιχείρημα υπέρ στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων σε περιόδους ενεργειακής κρίσης. Αν, αντίθετα, η επίδραση αποδειχθεί πρόσκαιρη ή μερική, θα αναζωπυρωθεί η συζήτηση για αυστηρότερη εποπτεία της αγοράς και για εναλλακτικούς τρόπους στήριξης των πολιτών.

Η ουσία είναι ότι η μετακύλιση της μείωσης κατά 17 σεντς το λίτρο δεν αποτελεί μόνο ζήτημα τιμολόγησης. Είναι μια δοκιμασία για τη σχέση κράτους, αγοράς και καταναλωτή, σε μια συγκυρία όπου η κοινωνική αντοχή απέναντι στην ακρίβεια μετριέται καθημερινά στο ταμείο και, κυρίως, στην αντλία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu