Πρόσωπα

Giuseppe Lavazza (Πρόεδρος Lavazza): Έρχεται και νέα αύξηση στην τιμή του καφέ

Δεν έφτανε η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ που σερβίρεται από 1η Ιουλίου, αλλά οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω υποστηρίζει ο πρόεδρος εκ των μεγαλυτέρων ομίλων καφέ στην Ευρώπη.

Δεν φθάνει που από την 1η Ιουλίου, η Κυβέρνηση επανέφερε τον ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24%, ήρθε και άλλη μία κακή είδηση για την πορεία των τιμών του αγαπημένου του ροφήματος από έναν μεγάλο και έμπειρο παίκτη του κλάδου.

Ο ιταλικός όμιλος Lavazza προειδοποίησε την Τρίτην πως η τιμή του καφέ πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ, καθώς η κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα στη διακίνηση μέσω θαλάσσης και οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ αυξάνουν το κόστος για τις εταιρείες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης robusta του Λονδίνου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο, έφθασαν στο υψηλό των 4.844 δολαρίων ανά τόνο την Τρίτη, έχοντας εκτοξευθεί περίπου 70% τον περασμένο χρόνο λόγω της κακής συγκομιδής στις βασικές αναπτυσσόμενες χώρες στη νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος του Ομίλου Lavazza, στον οποίο ανήκει ο καφές Lavazza, είπε ότι η τιμή του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 15% εφέτος, θα μπορούσε να αυξηθεί επιππλέον 10% μέχρι το επόμενο έτος.

«Οι τιμές του καφέ δεν πρόκειται να μειωθούν, [θα] παραμείνουν πολύ υψηλές», είπε σε μια δήλωση στο περιθώριο του τουρνουά τένις του Wimbledon. «Η αλυσίδα εφοδιασμού του καφέ βρίσκεται υπό δραματική πίεση».

Η Lavazza και άλλες εταιρείες του κλάδου, αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές και να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους καθώς το κόστος της πρώτης ύλης έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, η οποία είναι η τέταρτη γενιά που ηγείται του ομίλου με έδρα το Τορίνο.

Η Lavazza πρόσθεσε ότι οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ που απαγορεύουν τις εισαγωγές καφέ και έξι άλλων προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί σε αποψιλωμένες περιοχές θα ωθήσουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους και θα απαιτήσουν επίσης από τις εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να εντοπίζουν με ακρίβεια τα καλλιεργούμενα χωράφια στα οποία παράγονται τα προϊόντα τους.

Ομως μόνο το 20% των αγροτών είναι έτοιμοι να τηρήσουν τον κανονισμό, ανέφερε η εταιρεία Lavazza. Προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές  εταιρείες καφέ θα αναγκαστούν να προμηθεύονται σχεδόν όλους τους κόκκους από τη Βραζιλία, η οποία είναι η μόνη χώρα που μπορε΄΄ι να ανταποκριθεί στην εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Τα καθαρά κέρδη της ιταλικής εταιρείας μειώθηκαν σε 68 εκατ. ευρώ το 2023 από 95 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ebitda μειώθηκαν στα 263 εκατ. ευρώ από 309 εκατ. ευρώ το 2022.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu