Οικονομία

Η Alpha Bank άνοιξε το δρόμο για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

;Άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875%.

Νέες ομολογιακές εκδόσεις από τράπεζες και επιχειρήσεις σηματοδοτεί η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank. Ανάλογη τακτική χρηματοδότησης αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες και γενικά επιχειρήσεις και ενόψει της προσδοκώμενης επενδυτικής βαθμίδας. Η έκδοση του senior preferred ομολόγου της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε λίες ημέρες πριν τις δεύτερες εθνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και  αποτέλεσε νέο δείγμα εμπιστοσύνης των επενδυτών, όχι μόνο στις προοπτικές της ελληνικής τράπεζας (μετά και την πρόσφατη παρουσίαση του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου για την περίοδο 2023 – 2025), αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Στο πλαίσιο της έκδοσης – η δεύτερη από τις αρχές του 2023 – η Alpha Bank προσέλκυσε πάνω 145 επενδυτές που υπέβαλαν προσφορές 1,3 δισ. ευρώ – πάνω από τριπλάσιες του αρχικού στόχου της τράπεζας για άντληση 400 εκατ. ευρώ. Τελικά, η Alpha Bank άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 7% και κουπόνι στο 6,875%.

Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, η ομολογιακή έκδοση και η επικείμενη επενδυτική βαθμίδα, δημιουργούν μετεκλογική «ορατότητα» για εκδόσεις από τράπεζες, επιχειρήσεις και dημόσιο. Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς θεωρείται βέβαιο πως θα προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις για την άντληση κεφαλαίων MREL Ιούλιο ή Σεπτέμβριο.

Το ίδιο αναμένεται και από μια δεξαμενή επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στις αγορές, αλλά και από το Ελληνικό Δημόσιο. Στην αγορά εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν μάλιστα λόγο για έκδοση ομολόγου δεκαπενταετούς διάρκειας, την οποία δεν έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα του ΟΔΔΗΧ σε μεγαλύτερες διάρκειες ομολογιακών εκδόσεων, υποστηρίζονται και από τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι επενδύσεις των τραπεζών δείχνουν ότι οι αγορές κρατικών τίτλων με διάρκεια μικρότερη της πενταετίας, δεν είναι πλέον ελκυστικές.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη  στο τριετές κρατικό ομόλογο με λήξη το 2026, αν η τράπεζα μετατρέψει το επιτόκιο σε κυμαινόμενο, έχει αρνητικό spread – 10 μονάδες βάσης, δηλαδή «μπαίνει μέσα» από την επένδυσή της. Παραμένοντας σε σταθερό επιτόκιο, η τράπεζα έχει απόδοση 3,5%, η οποία δεν είναι συμφέρουσα. Αυτό, διότι η τράπεζα μπορεί να βγάλει την ίδια απόδοση καταθέτοντας ρευστότητα στην κεντρική τράπεζα στο 3,5%, χωρίς να αναλαμβάνει κανένα ρίσκο. Αν υπάρξει και νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, το επιτόκιο κατάθεσης ρευστότητας στην κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξηθεί στο 3,75%, αποφέροντας άκοπα ακόμη μεγαλύτερο κέρδος στις τράπεζες. Η προοπτική αυτή μηδενίζει πρακτικά το ενδιαφέρον για αγορές κρατικών ομολόγων σε μικρές διάρκειες και ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

close menu