Ενέργεια

Η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο ρώσικο φυσικό αέριο τον Μάιο

Η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία ξεπέρασαν τις αντίστοιχες προμήθειες από τις ΗΠΑ τον Μάιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, παρά την καραμέλα της Ευρώπης για προσπάθεια αποδέσμευσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, οι αποστολές αερίου και LNG μέσω ρωσικών αγωγών αντιπροσώπευαν το 15% της συνολικής προσφοράς στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS.

Το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14% της προσφοράς στην περιοχή, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ICIS.

Η αντιστροφή έρχεται εν μέσω μιας γενικής ανόδου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτές.

Η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας.

Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν από μεμονωμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοπής λειτουργίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έστειλε περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας πριν από την προγραμματισμένη συντήρηση τον Ιούνιο. Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει επίσης σχετικά χαμηλή, με τα επίπεδα αποθήκευσης να πλησιάζουν τα υψηλά ρεκόρ για την εποχή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu