Προϊόντα - Υπηρεσίες

Ιδού το ταμπελάκι και τα προϊόντα που θα έχουν την ειδική σήμανση για μείωση τιμής τουλάχιστον 5%

Ως τιµή αναφοράς για τον υπολογισµό της µείωσης λαµβάνεται η τιµή ραφιού πριν τις 20/09/23. Η µείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιµή ισχύει για χρονικό διάστηµα κατ’ ελάχιστον 6 µηνών

Το ταμπελάκι της ειδικής σήμανσης για τα προϊόντα που η τιμή τους θα μειωθεί τουλάχιστον 5% έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μαζί με τη μορφή του έδωσε και τις προδιαγραφές εκτύπωσης.

Οπως αναγράφεται ως τιµή αναφοράς για τον υπολογισµό της µείωσης λαµβάνεται η τιµή ραφιού πριν τις 20/09/23. Η µείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιµή ισχύει για χρονικό διάστηµα κατ’ ελάχιστον 6 µηνών.

Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώσατας Σκρέκας προχώρησε στην υπογραφή τριών υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας.

  1. Πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση

Στη σχετική Υπουργική Απόφαση περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των εγγράφων δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η ειδική σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

  • Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.
  • Ορίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τοποθετήσουν στο ράφι με τα προϊόντα μειωμένης τιμής ειδικό σήμα που φέρει συγκεκριμένες επισημάνσεις και προδιαγραφές, όπως περιγράφονται στη νέα Υπουργική Απόφαση.
  • Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση τιμής.
  1. Υποχρέωση ανακοίνωσης από τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης

Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και περιγράφεται η διαδικασία αποστολής τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Οι ανακοινώσεις για οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 15:00.
  • Σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.).
Α/ΑΚατηγορία Προϊόντων
1Ρύζι
2Ψωμί για τoστ
3Ψωμί φραντζόλα
4Φρυγανιές
5Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
6Αλεύρι
7Όσπρια
8Πάριζα
9Γαλοπούλα (αλλαντικά)
10Κατεψυγμένα ψάρια
11Νωπό χοιρινό
12Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
13Νωπό μοσχάρι
14Γάλα φρέσκο πλήρες
15Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
16Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
17Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
18Γάλα εβαπορέ
19Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
20Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
21Τυρί φέτα
22Λευκό τυρί
23Τυρί γκούντα
24Τυρί με χαμηλά λιπαρά
25Χυμός τομάτας διατηρημένος
26Αυγά
27Μαργαρίνες
28Βούτυρο
29Ελαιόλαδο
30Ηλιέλαιο
30Κατεψυγμένα λαχανικά
31Λευκή ζάχαρη
32Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
33Προϊόντα βρώμης
34Κρέμα βρεφικής ηλικίας
35Γάλα βρεφικής ηλικίας
36Ελληνικός καφές
37Στιγμιαίος καφές
38Γαλλικός καφές
39Χυμός πορτοκάλι
40Αναψυκτικά
41Μπύρα
42Νερό
43Σοκολάτες
44Καύσιμες ύλες (καυσόξυλα, pellets, μπρικέτες)
45Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
46Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
47Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
48Χαρτί κουζίνας
49Χαρτί υγείας
50Οδοντόκρεμες
51Σερβιέτες ή ταμπόν
52Σαμπουάν
53Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
54Πάνες ακράτειας
55Πάνες για μωρά
56Μωρομάντηλα
57Σαμπουάν για μωρά
58Τροφές για σκύλους
59Τροφές για γάτες
  1. Υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων

Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης

  • Οι ανακοινώσεις των ενδεικτικών λιανικών τιμών πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr.
  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
ΦΡΟΥΤΑ
1Σταφύλια
2Λεμόνια
3Μπανάνες
4Πορτοκάλια Βαλέντσια
5Μανταρίνια
6Αχλάδια
7Μήλα
7.1Μήλα Golden Delicious
7.2Μήλα Granny Smith
7.3Μήλα Starkin Delicious
7.4Μήλα Gala
8Ρόδια
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
9Μανιτάρια
10Αγκινάρες
11Τομάτες
12Τοματίνια
13Αγγούρια
14Κολοκύθια
15Μαρούλια
16Ρόκα
17Πατάτες
17.1Πατάτες Κύπρου
17.2Πατάτες εγχώριες
17.3Πατάτες εισαγωγής
18Σκόρδα (κομμάτι)
19Κρεμμύδια ξερά
20Κρεμμύδια φρέσκα
21Σπανάκι
22Παντζάρια
23Καρότα
24Ραπανάκια
25Λάχανα
26Κουνουπίδια
27Μπρόκολο
28Πιπεριές
28.1Πιπεριές χονδρές
28.2Πιπεριές μακριές
29Μελιτζάνες
30Μαϊντανός
31Άνιθος
32Σέλινο
33Φασολάκια

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Κυβέρνηση προωθεί τρία νέα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συγκεντρώνουμε τακτικές ενημερώσεις από τα σούπερ μάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, λαμβάνοντας πρωτοποριακά μέτρα που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, και ειδικά τους πιο ευάλωτους, με κάθε δυνατό τρόπο».

*Επισυνάπτεται η «ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ 5%» των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu