Διεθνή

ΗΠΑ: Στα 6,12 τρισ. τα αμοιβαία κεφάλαια, ρεκόρ όλων των εποχών

Περίπου 28 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια την εβδομάδα έως τις 12 Ιουνίου

Το ενεργητικό των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ λόγω των προσδοκιών ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

Περίπου 28 δισ. δολάρια εισέρρευσαν σε αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια την εβδομάδα έως τις 12 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Investment Company Institute. Το συνολικό ενεργητικό αυξήθηκε σε 6,12 τρισ. δολάρια από 6,09 τρισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον Απρίλιο.

Για την Deborah Cunningham, επικεφαλής επενδύσεων για τις παγκόσμιες αγορές ρευστότητας της Federated Hermes, τα περιουσιακά στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο – στα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Δεν υπάρχει ένας τοίχος μετρητών που θα βγει και θα πάει σε πιο ριψοκίνδυνα προϊόντα», δήλωσε η ίδια στο συμπόσιο του Crane’s Money Fund στο Πίτσμπουργκ. «Τα μετρητά θα συνεχίσουν να εισέρχονται. Απλώς θα προέρχονται από διαφορετικές πηγές».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα αμοιβαία κεφάλαια χρήματος από τότε που η Fed ξεκίνησε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών το 2022. Τα ιδρύματα, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερα μετρητά σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς οι εταιρείες αναθέτουν τη διαχείριση μετρητών σε εξωτερικούς συνεργάτες για να αποκομίσουν απόδοση.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed πρέπει να δει συνεχείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται προς τον στόχο του 2%. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ έχουν αφήσει το επιτόκιο αναφοράς τους στο εύρος-στόχο του 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Σε μια ανάλυση για την εβδομάδα έως τις 12 Ιουνίου, τα κρατικά κεφάλαια – τα οποία επενδύουν κυρίως σε τίτλους όπως τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, οι συμφωνίες επαναγοράς και το χρέος των οργανισμών – είδαν τα περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται στα 4,946 τρισ. δολάρια, μια αύξηση 25,14 δισ. δολαρίων. Τα prime funds, τα οποία τείνουν να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου, όπως εμπορικά χαρτιά, είδαν το ενεργητικό τους να αυξάνεται σε 1,046 τρισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 4,92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu