Ελλάδα

Καθαρισμός οικοπέδων: Πανικόβλητοι ιδιοκτήτες από το φόβο των προστίμων κόβουν μέχρι και δέντρα…

Επιστολή δύο συλλόγων από τις μαρτυρικές περιοχές του Νέου Βουτζά και του Ματιού στον πρωθυπουργό - Του ζητούν να παρέμβει επικαλούμενοι την οικολογική του συνείδηση

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καθώς υπό το φόβο των υψηλών προστίμων σπεύδουν να τα καθαρίσουν χρησιμοποιώντας ακόμη και μπουλντόζες οι οποίες σαρώνουν ότι βρουν στο πέρασμά τους. Ακόμη και μικρά δέντρα!

Έτσι, στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων και τον κανονισμό τήρησης μέτρων πυροπροστασίας – με τα πρόστιμα φυσικά -, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών προχωράει σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης και της πανίδας, πέραν του κόστους σε εργάτες και μηχανήματα, που πολλές φορές ξεπερνούν εκείνο του προστίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρισμός οικοπέδων: Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων – Μετά, πρόστιμα

Όσοι πολίτες δεν υποβάλουν δηλώσεις ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ

Όλα τα παραπάνω, καταγράφονται με τον καλύτερο τρόπο στην επιστολή από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και Εξωραϊστικό Σύλλογο ΜΑΤΙ στην επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλούμενοι  την οικολογική του συνείδηση. 

Σημειωτέον, ότι οι δύο σύλλογοι είναι από τις τραγικές και συνάμα πληγωμένες περιοχές από τις φονικές πυρκαγιές του 2018 με τους 104 νεκρούς.

Η επιστολή στον πρωθυπουργό

«Επικαλούμενοι τη διαπιστωμένη οικολογική σας συνείδηση, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σταματήσετε το έγκλημα, το οποίο συντελείται στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής και της χώρας γενικότερα, ιδιαίτερα, όπου αρχίζουν, δειλά-δειλά, να αναφύονται νέα δεντράκια.

Εν ονόματι των όσων προβλέπονται από τις υπουργικές αποφάσεις για τον καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων και τον κανονισμό τήρησης μέτρων πυροπροστασίας, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, υπό τον φόβο της επιβολής υψηλών προστίμων, επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης και της πανίδας. Συγκεκριμένα, δεν περιορίζονται στην αποψίλωση των ξερών χόρτων, κλαδιών, ή, δέντρων που βρίσκονται πολύ κοντά στα σπίτια, αλλά εξαφανίζουν πόες, σκίνα, αγριελιές και πευκάκια, χρησιμοποιώντας μηχανήματα βαρέως τύπου, bob cat και μπουλντόζες.

Οι πυρόπληκτες περιοχές του Πεντελικού όρους καταστρέφονται καθημερινά και ως το τέλος Ιουνίου θα έχει εξαφανιστεί παντελώς η χλωρίδα και η πανίδα ενός από τους εναπομείναντες ελάχιστους πνεύμονες της Αττικής! Αν και στις υπουργικές αποφάσεις περιλαμβάνονται ορισμένες σωστές ρυθμίσεις, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία αναφορά, ή, πρόβλεψη με επιβολή κυρώσεων και προστίμων, σε όσους καταστρέφουν την αυτοφυή βλάστηση και επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Επιπλέον, με την εκρίζωση της χαμηλής βλάστησης και των δένδρων, επίκειται σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων στα επικλινή εδάφη, όπως είναι το σύνολο των περιοχών στις παρυφές του Πεντελικού όρους, όπου μετά τις πυρκαγιές δεν υπάρχει ριζικό σύστημα να συγκρατεί το χώμα.

Παρακαλούμε να ζητήσετε από τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια, να λάβουν υπόψη τους όλα τα ανωτέρω και να τροποποιήσουν, άμεσα, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η εκρίζωση των δένδρων δεν αποτελεί αντιπυρική πολιτική, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά επιφέρει μόνο καταστροφή του Περιβάλλοντος και του πλανήτη.

Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από το Νέο Βουτζά, καθώς και την επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς στις 29/4/2024, η οποία παρέμεινε αναπάντητη…

Αναμένοντας την παρέμβασή σας

Με τιμή

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος

Νέου Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» &

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ΜΑΤΙ».

Από τις φωτογραφίες των συλλόγων κατοίκων σε Μάτι και Νέο Βουτζά

Συνήγορος του Πολίτη για καθαρισμό οικοπέδων: Η κυβέρνηση μετακυλίει τις ευθύνες στους πολίτες με υπέρμετρο κόστος

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu