Επιχειρήσεις

Κατρακυλούν οι δείκτες σε ένδυση και κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη

Καταγράφεται αύξηση του κόστους παραγωγής και ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό

Το 2023 θα αποτελέσει δύσκολη χρονιά για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καθώς μια σειρά προκλήσεων, που επηρέασαν αρνητικά την πορεία της στο πρώτο εξάμηνο φέτος, έχουν ως αποτέλεσμα  όλοι οι οικονομικοί δείκτες που την αφορούν να ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Η παραγωγή στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου 2023 σημείωσε μείωση 8,8% στην κλωστοϋφαντουργία και 0,3% στην ένδυση, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να παρουσιάζει κάμψη 2,9 %, αλλά άνοδο 4,5% αντίστοιχα.

Πτώση 3,2% στην ένδυση και 3,6% στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσίασαν μετά από χρόνια εξαγωγές, ενώ η μείωση της κατανάλωση στην Ευρώπη οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών, με μείωση 15,6% και 15,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, παρά την υποχώρηση των τιμών στην ενέργεια, στις επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας παρατηρείται στασιμότητα της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και μειωμένη ζήτηση εκτός της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ, εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Ευρώπη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu