«Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 37,6%, ενώ σε ορισμένους κλάδους ξεπερνά το 40%», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργιος Καββαθάς, στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο 14ο Regional Growth Conference (RGC 2026), που διοργανώσαν η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
«Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 37,6%, ενώ σε ορισμένους κλάδους ξεπερνά το 40%», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελεί το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε, μόλις 60.000 έως 70.000 επιχειρήσεις, σε σύνολο περίπου 900.000, μπορούν και πληρούν σήμερα τα τραπεζικά κριτήρια δανεισμού. «Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 7% των επιχειρήσεων μπορεί να περάσει το κατώφλι της τράπεζας», τόνισε.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία μιας πραγματικής αναπτυξιακής τράπεζας ειδικού σκοπού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
«Χρειαζόμαστε μια τράπεζα που να λειτουργεί με στόχευση στη μικρή επιχειρηματικότητα και όχι απλώς ως ταμείο διοχέτευσης πόρων προς τις συστημικές τράπεζες», ανέφερε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις επιπτώσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης στις μικρές επιχειρήσεις. «Δεν μπορείς να ζητάς από τις μικρές επιχειρήσεις να περάσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση χωρίς να τους παρέχεις τους αντίστοιχους πόρους», υπογράμμισε.
Ο κ. Καββαθάς μίλησε εκτενώς για τη δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι περίπου 400.000 αυτοαπασχολούμενοι δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, εκ των οποίων – όπως εκτίμησε – οι μισοί αποτελούν «επιχειρηματικότητα ανάγκης». «Πρόκειται για ανθρώπους που δεν βρήκαν εργασία και άνοιξαν ένα μικρό μαγαζί για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει λανθασμένα αυτούς τους ανθρώπους ως επιχειρηματίες και όχι ως “οιωνεί μισθωτούς”. «Άλλο το μεροκάματο και άλλο το επιχειρείν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στο φορολογικό πλαίσιο που επιβλήθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, λέγοντας ότι η υποχρεωτική τεκμαρτή κερδοφορία «είναι εκτός πραγματικότητας και παγκόσμια πρωτοτυπία».
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό ενεργειακό κόστος, χαρακτηρίζοντας το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό «κοινωνικά αγαθά» που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά με όρους αγοράς.
Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα αποτελεί «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τεχνολογική εξέλιξη, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι τα τεχνικά επαγγέλματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένο προσωπικό. «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να σταματήσουμε να θεωρούμε την επαγγελματική εκπαίδευση υποδεέστερη της γενικής εκπαίδευσης», υπογράμμισε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα τεχνικά επαγγέλματα διαθέτουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια, αρκεί να υπάρξει σωστός προσανατολισμός και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για την τετραήμερη εργασία, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τετραήμερη εργασία όταν υπάρχουν πάνω από 300.000 κενές θέσεις εργασίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αλλαγές απαιτούν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και προσεκτικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και για τη λειτουργία των επιμελητηρίων στην Ελλάδα. «Τα επιμελητήρια χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά ως κομματικοί μηχανισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα επιμελητήρια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως είπε, τα ελληνικά επιμελητήρια είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν με σημαντικούς περιορισμούς από την κεντρική διοίκηση.
«Θα μπορούσαν να είναι ακόμη και αδειοδοτούσες αρχές», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα επιμελητήρια αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής πολιτικής, εκπαίδευσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το Κατάρ πήρε βαθμό από την Ελβετία στις καθυστερήσεις
- «Αφεντικό» από την αρχή του ματς, ο Ολυμπιακός πρωταθλητής 89 – 85 τον Παναθηναϊκό
- Ελβετία: Δημοψήφισμα – πόλωσης για περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού της χώρας
- Αλβανία: Διαμαρτυρίες για την ανέγερση και άλλου πολυτελούς θερέτρου στις ακτές της Αδριατικής
- Δυστύχημα στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής: Ισόβια κάθειρξη στον ιδιοκτήτη
- Λίβανος: Ισραηλινά πλήγματα μετά την προειδοποίηση εκκένωσης
- Δεξαμενόπλοιο επλήγη από βλήμα στα ανοιχτά του Ομάν
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πληρωμές 50,4 εκατ. ευρώ από 15 έως 19 Ιουνίου
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








