Διεθνή

Κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη: Η Γαλλία φλέγεται, η οργή εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Μαζικές διαδηλώσεις, βίαιες συγκρούσεις, χιλιάδες συλλήψεις και εκτεταμένες καταστροφές συγκλονίζουν τη Γαλλία, ενώ το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας επεκτείνεται σε Ιταλία, Βέλγιο και Πορτογαλία. Η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών πυροδοτούν τις κινητοποιήσεις, δημιουργώντας νέες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις για την Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα κοινωνικών αναταραχών, καθώς η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, τις οικονομικές ανισότητες και την κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών μετατρέπεται σε μαζικές κινητοποιήσεις. Στη Γαλλία οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου εξελίχθηκαν σε σοβαρά επεισόδια, με εμπρησμούς, λεηλασίες, συγκρούσεις με την αστυνομία και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη, χωρίς να αγνοήσει τα βαθύτερα κοινωνικά αιτήματα που τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρη τη Γαλλία. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αιτήματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία και τα νοσοκομεία και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Ωστόσο, σε αρκετές πόλεις, οι αρχικά ειρηνικές συγκεντρώσεις επισκιάστηκαν από βίαια επεισόδια. Ομάδες κουκουλοφόρων συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, πυρπόλησαν οχήματα, επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια και λεηλάτησαν εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή, οι συλλήψεις για τα γεγονότα του Σαββάτου ανήλθαν σε 2.397, ενώ περίπου 1.000 αστυνομικοί και πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Ιδιαίτερα σοβαρές ήταν οι καταστροφές στη Λιμόζ, όπου πυρπολήθηκε το ιστορικό δημαρχείο της πόλης, ένα κτίριο ηλικίας 143 ετών. Στη Λυών ξέσπασε πυρκαγιά σε τουριστικό γραφείο, ενώ στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας και επιθέσεις σε επιχειρήσεις.

Η ένταση συνεχίστηκε και την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες των αρχών να περιορίσουν τη δράση μικρών και ευέλικτων ομάδων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Μακρόν: Προτεραιότητα η αποκατάσταση της τάξης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα και όχι περαιτέρω κλιμάκωση.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, αναγνώρισε το αίσθημα οργής που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία, ξεκαθάρισε όμως ότι οι καταστροφές και οι επιθέσεις εναντίον δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι περιφερειακές αρχές, σε συνεργασία με τους δημάρχους, θα μπορούν να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία δημόσιων κτιρίων και επιχειρήσεων, ακόμη και να απαγορεύουν συγκεκριμένες πορείες όταν κρίνεται αναγκαίο.

Πολιτική σύγκρουση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027

Η κοινωνική αναταραχή εκδηλώνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Γαλλία, καθώς η χώρα οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2027. Οι συγκρούσεις έχουν οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, ακροδεξιάς και ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και την Ανυπότακτη Γαλλία ότι ενθαρρύνουν ένα πολιτικό κλίμα το οποίο ευνοεί τη βία. Από την πλευρά του, ο Μελανσόν απέδωσε μέρος της έντασης στην αστυνομική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων, αποδοκιμάζοντας παράλληλα τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς.

Στο μεταξύ, οι δήμαρχοι του Παρισιού, της Μασσαλίας και της Λυών ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, προκειμένου να εξεταστούν οι ελλείψεις στον σχεδιασμό ασφαλείας και οι συνέπειες των επεισοδίων.

Το οικονομικό κόστος αναμένεται σημαντικό. Σύμφωνα με εκτίμηση του επικεφαλής της γαλλικής ομοσπονδίας εμπορίου, Αλεξάντρ Μπομπάρ, οι ζημιές ενδέχεται να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 1.500 εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν επηρεαστεί.

Από την Ιταλία έως την Πορτογαλία: Ένα ευρωπαϊκό κύμα δυσαρέσκειας

Η κρίση δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καταγράφονται διαδηλώσεις που, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες τους, έχουν κοινό χαρακτηριστικό την πίεση που ασκεί το αυξανόμενο κόστος ζωής στα νοικοκυριά.

Στην Ιταλία, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Μιλάνου, του Τορίνο και της Μπολόνια. Στο Μιλάνο, περίπου 5.000 άτομα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις που συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις κοντά στην Πιάτσα ντελ Ντουόμο, με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και λεηλασίες καταστημάτων.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καταδίκασε τα επεισόδια, διαχωρίζοντας το δικαίωμα της διαδήλωσης από τις καταστροφές, ενώ προγραμματίστηκε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη.

Στο Βέλγιο, οι κινητοποιήσεις συνδέονται με τις αντιδράσεις στις δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης και τις περικοπές στην εκπαίδευση. Συνδικάτα και φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει διαδοχικές κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, περίπου 150 άτομα συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια του Σαββάτου.

Στην Πορτογαλία, στο επίκεντρο βρίσκεται η στεγαστική κρίση. Διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές σε κεντρικές πλατείες της Λισαβόνας και του Πόρτο, διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά ενοίκια, τους χαμηλούς μισθούς και τη συνεχή αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά. Οι διοργανωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, από μαθητές και εργαζομένους μέχρι ενοικιαστές και επαγγελματίες, εκφράζουν αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στην ικανότητα των κυβερνήσεων να προστατεύσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Η ακρίβεια, τα καύσιμα και η στεγαστική κρίση πίσω από τις διαδηλώσεις

Παρά τις εθνικές ιδιαιτερότητες, οι κινητοποιήσεις αναδεικνύουν μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρόκληση, την ολοένα μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στο εισόδημα των πολιτών και στο πραγματικό κόστος διαβίωσης. Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ τα υψηλά ενοίκια περιορίζουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα.

Στη Γαλλία, οι δυσκολίες αυτές συνδυάζονται με τη δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών, που είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, διευρύνθηκαν σταδιακά, προσελκύοντας εργαζομένους, συνδικάτα και πολίτες που διαμαρτύρονται για την οικονομική τους κατάσταση.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο από τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει το υψηλό δημόσιο χρέος, την ώρα που οι κοινωνικές πιέσεις αυξάνουν τα αιτήματα για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες.

Έτσι διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος. Οι οικονομικές δυσκολίες ενισχύουν τη δυσαρέσκεια, η κοινωνική αναταραχή επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και η πολιτική αβεβαιότητα δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων.

Ανησυχία στις αγορές: Υπό πίεση το ευρώ

Στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, το ευρώ υποχώρησε, με το Bloomberg να καταγράφει πτώση περίπου 0,5%, στα 1,1186 δολάρια. Η υποχώρηση αντανακλά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες.

Η ανησυχία αφορά την άμεση επίδραση των διαδηλώσεων στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και το ενδεχόμενο η παρατεταμένη κοινωνική ένταση να δυσκολέψει την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων και να αυξήσει την πίεση στη γαλλική αγορά ομολόγων.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και την πολιτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu