Οικονομία

Κτηματολόγιο: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ο νέος νόμος με τους εργαζόμενους να απεργούν

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους εργαζόμενους στην Ελληνικό Κτηματολόγιο, τους οποίους στηρίζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΑΔΕΔΥ

Σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023  ψηφίζεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο,  με βασικό στόχο την επιτάχυνση των κτηματολογικών εγγραφών και το ξεμπλοκάρισμα 300.000 εκκρεμών πράξεων. Την ίδια ημέρα αναμένονται προβλήματα στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων σε όλη τη χώρα, καθώς οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων αναμένεται πλήρης παράλυση των συναλλαγών και της εξυπηρέτησης του κοινού.

Η διαμάχη υπουργείου και εργαζομένων στον φορέα

Η διαμάχη υπουργείου και εργαζομένων στον φορέα πυροδοτήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ) προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, πήρε θέση για την απεργία του ΣΕΚΤ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής και υποστήριξε ότι είναι «άκυρη» και «παράνομη», αναφέροντας ως λόγο ότι δεν είχε αναρτηθεί το επικαιροποιημένο καταστατικό του ΣΕΚΤ στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Επίσης ο κος Κυρανάκης εξ αυτού του λόγου ζήτησε να μη μιλήσει στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Σωματείου, Θωμάς Καντερές.

Στην απαίτηση του υφυπουργού αντέδρασαν σύσσωμα τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα εστάλη το καταστατικό του ΣΕΚΤ στο μέιλ του υφυπουργού και η Επιτροπή συνέχισε με την εξέταση των φορέων, αλλά και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στη δραματική υποστελέχωση του φορέα, που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση άνω των 150.000 εκκρεμοτήτων έως τώρα, οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με την υπαγωγή των υποθηκοφυλακείων σε αυτόν.

Με αφορμή το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Δευτέρα, 11/12/2023 ενώ εκδηλώνεται στήριξη του ΣΕΚΤ και της κινητοποίησης των ερ4γαζομένων στο Κτηματολόγιο από κόμματα και φορείς εντός και εκτός Βουλής.

Απεργία με στήριξη της ΑΔΕΔΥ

Η κινητοποίηση του ΣΕΚΤ πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΑΔΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωση της με τίτλο: «Στήριξη των κινητοποιήσεων του Σωματείου Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΣΕΚΤ) ενάντια στην υπονόμευση του ρόλου των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων του Φορέα» αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία του Σωματείου Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΣΕΚΤ) για τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, ενώνοντας τη φωνή της μαζί του ενάντια στην απαξίωση του έμπειρου προσωπικού του Φορέα, στην ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών σε εξωτερικούς φορείς και στην υπονόμευση του ρόλου των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων του Φορέα.

Απέναντι σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο Σωματείο με σκοπό το κτύπημα της απεργίας και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στηρίζει τα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα καθώς και την απαίτησή τους για άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Φορέα και για εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων απαρχαιωμένων συστημάτων πληροφορικής και δικτύων.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο που καλείται να διαχειριστεί παράλληλα με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλης της επικράτειας και την απορρόφηση όλων των υπό κατάργηση υποθηκοφυλακείων της χώρας πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους συναλλασσόμενους, με στόχο την εξυπηρέτηση πρώτα και κύρια των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Αντιδράσεις κομμάτων

«Ακραία αντιδημοκρατική η συμπεριφορά Κυρανάκη απέναντι στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου»: «Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του Νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο σε επίπεδο ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή επιτέθηκε με έναν ακραία αντιδημοκρατικό τρόπο στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ), τον οποίο καταγγέλλουμε πολιτικά και καταδικάζουμε απερίφραστα» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Καραμέρος τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και σημειώνει ότι:

«Ο Υφυπουργός ανέλαβε ένα ρόλο που τυπικά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, αμφισβητώντας αβάσιμα τη νομιμότητα της λειτουργίας του Σωματείου και της νόμιμης διοίκησής του. Συμπεριφορά την οποία στηλιτεύσαμε άμεσα, πριν την έναρξη ακόμα της συζήτησης στην Επιτροπή.

Θλιβερό γεγονός που στιγμάτισε αρνητικά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, υποδηλώνοντας την πρόθεση του Υφυπουργού να υποβαθμίσει, ίσως και να «απονομιμοποιήσει» όχι μόνον την υπόσταση του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα εργαζομένων στο Κτηματολόγιο αλλά και να φιμώσει τους εργαζόμενους για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κληθούν πρώτα από όλους, να υπηρετήσουν οι ίδιοι.

Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει κατανόησει πως για να χτίσει έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό δημόσιο φορέα ανάπτυξης για τη χώρα μας, όπως είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο τελεί σήμερα υπό καθεστώς πλήρους υποστελέχωσης, παντελώς αδύναμο να εξυπηρετήσει τους πολίτες, οφείλει να βλέπει στο πρόσωπο των εργαζομένων ένα σύμμαχο και συνοδοιπόρο για το μέλλον του φορέα και όχι «φανταστικούς εχθρούς».

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου και στηρίζουμε ξεκάθαρα τα δίκαια αιτήματά τους εν όψει της απεργιακής τους κινητοποίησης, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, καθώς αυτά είναι εξόχως σημαντικά για την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κρίσιμη κάλυψη των οργανικών θέσεων εργασίας του φορέα με σκοπό την ολοκλήρωση ενός ισχυρού δημόσιου φορέα που θα υπηρετεί με ασφάλεια το περιβάλλον, τη χωροταξία αλλά και τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης στη Βουλή τόνισε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όταν ο υπουργός πετάει μια ρετσινιά σε έναν φορέα που χθες κρίθηκε ότι πρέπει να είναι εδώ. Δεν μπορεί να προχωρήσει η επιτροπή υπό τη σκιά των λεγομένων του. Δεν έχει δικαίωμα να κρίνει» είπε ζητώντας από τον υφυπουργό να πάρει πίσω όσα είχε πει

«Δεν μπορεί ένας υπουργός να κηρύσσει μια απεργία παράνομη. Θεωρούμε εξωθεσμική και απαράδεκτη αυτήν την κίνηση. Δεν μπορεί να το παίζει εισαγγελέας ένας υφυπουργός και να κηρύσσει τις απεργίες άκυρες», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚΤ «τα αιτήματα των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο αφορούν συνοπτικά:

  • στην άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Φορέα, τόσο μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, όσο και μέσω των διαδικασιών της κινητικότητας.
  • στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων απαρχαιωμένων συστημάτων πληροφορικής και δικτύων.
  • στην διατήρηση της οργανικής δομής του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  • στην αναγνώριση των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας του συνόλου των υπαλλήλων, για κάθε νόμιμη χρήση
  • στην ένταξη των υπαλλήλων του Ελληνικού Κτηματολογίου σε ειδικό μισθολόγιο στην χορήγηση του κινήτρου απόδοσης οριζόντια σε όλο το προσωπικό του φορέα και για το 2023, χρονιά κατά την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση.
  • στην ισότιμη αντιμετώπιση των αναπληρωτών προϊσταμένων, με τους προϊστάμενους του Φορέα στην κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του νόμου 5046/23, που αφορά στον περιορισμό δικαιωμάτων του προσωπικού (συμμετοχή στις διαδικασίες της κινητικότητας)

Αντιδρούμε:

  • στην τραγική υποστελέχωση του Φορέα
  • στην απαξίωση του έμπειρου προσωπικού του,
  • στην αδικαιολόγητη ανάθεση υπηρεσιών και εργασιών σε εξωτερικούς φορείς με την διαδικασία του “outsourcing”,
  • στην υπονόμευση του ρόλου των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων του Φορέα.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σήμερα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, αφού καλείται να διαχειριστεί παράλληλα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης όλης της χώρας, την απορρόφηση όλων των υπό κατάργηση υποθηκοφυλακείων της χώρας και παράλληλα να παράσχει αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους συναλλασσόμενους.

Το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα όπως είχε χαρακτηριστεί κατά το παρελθόν, το νούμερο ένα αναπτυξιακό εργαλείο του τόπου, αντιμετωπίζει σήμερα σωρεία προβλημάτων τα οποία λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να στρέψει το βλέμμα της στα σοβαρά ζητήματα του προσωπικού του Ελληνικού Κτηματολογίου και της υπηρεσίας, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία υπηρεσίες άξιες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, με σεβασμό στον συναλλασσόμενο και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.ΚΤ». 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu