Η Maersk πραγματοποίησε την πρώτη της ασφαλή διέλευση από το σημείο τον Δεκέμβριο
Μετά από περίπου δύο χρόνια κατά τα οποία η Maersk, η μεγάλη διεθνής ναυτιλιακή/εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, απέφευγε τη Διώρυγα του Σουέζ και τα πλοία της έκαναν τον γύρο της Αφρικής, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει πλοία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας για την υπηρεσία MECL (σύνδεση Μέσης Ανατολής–Ινδίας με την ανατολική ακτή των ΗΠΑ). Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα προς την επάνοδο σε πιο κανονικές διαδρομές φορτίων.
Σημειώνεται ότι η Maersk πραγματοποίησε την πρώτη της ασφαλή διέλευση από το σημείο τον Δεκέμβριο, ενώ έκανε ακόμη ένα ταξίδι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως παρόλο που το άνοιγμα της Διώρυγας είναι «καλός οιωνός» για τις ναυτιλιακές εταιρείες, τα κέρδη τους είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά
Η Maersk και άλλες εταιρείες είχαν αποφύγει αυτή τη θαλάσσια οδό από τέλη 2023 έως το 2025 λόγω επιθέσεων από τους Χούθι αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, που θεωρούσαν αρκετά επικίνδυνες για τα εμπορικά πλοία.
Η κατάσταση αυτή, έφερνε σε δύσκολη θέση αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες που δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με ευκολία το μακροχρόνιο αυτό ταξίδι, μειώνοντας έτσι κατά 7-8% τα πλοία που συμμετείχαν στο εμπόριο.
Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές της Maersk υποχώρησαν έως και 7,3%, σήμερα Πέμπτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών.
Η πρόσφατη ανακωχή στη Γάζα και η βελτίωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή επέτρεψαν μια δοκιμαστική επιστροφή στο δρομολόγιο.
Η επαναλειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ για τη Maersk θα μειώνει σημαντικά το χρόνο και το κόστος μεταφοράς σε σχέση με την εναλλακτική διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική, όπου αναγκάστηκαν να πλεύσουν τα πλοία για λόγους ασφαλείας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραγωδία στην Ισπανία: Δεκάδες νεκροί από τη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας
- Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στις ευρωπαϊκές τιμές, πάνω από τα 99 ευρώ η μεγαβατώρα
- Κόβεσι στο Politico: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κινδυνεύει να εξοντωθεί». Απροκάλυπτη απόπειρα εκφοβισμού στην Ελλάδα
- Aston Martin: Ζημιές και υψηλό χρέος για την εταιρεία του Λώρενς Στρολ
- Ευρώπη: Στενεύει ο κλοιός του χρέους. Κράτη και επιχειρήσεις αντιμέτωπα με ακριβότερο δανεισμό
- Bahri: Σχεδόν δεκαπλάσια τα κέρδη του σαουδαραβικού κολοσσού των δεξαμενόπλοιων
- Fed: Προς «πάγωμα» επιτοκίων αλλά και ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο μέλλον
- Κοντά στα 116 δολ. το πετρέλαιο μετά την επίθεση Χούθι στη Σαουδική Αραβία
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








