Αντιπαράθεση για τη φορολογία στην εστίαση
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στον κλάδο της εστίασης η δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Τσάπαλου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, κ. Τάσο Γιατρά, την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Action 24.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η φράση του κ. Τσάπαλου: «Πείτε μου έναν φόρο που αύξησε η κυβέρνηση στην εστίαση», δήλωση που, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, δεν ανταποκρίνεται στα πρόσφατα φορολογικά δεδομένα.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγεμάτων), τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στο 24%, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο συντελεστής 24% επεκτάθηκε και στον σερβιριζόμενο καφέ και τα λοιπά ροφήματα. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο του 2024 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να αυξήσουν τον φόρο παρεπιδημούντων κατά 50%, από 0,5% σε 0,75%.
Η ΠΟΕΣΕ επίσης θυμίζει τον Τσάπαλο τα εξής: Το 2013, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% εν μέσω μνημονίου και εισέπραξε περισσότερα έσοδα. Το 2019 ως αντιπολίτευση, το κόμμα της ΝΔ καταθέσε τροπολογία για ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση 13% με τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στις εκλογές του 2019, στο επίσημο πρόγραμμα του κόμματος της ΝΔ υπήρξε η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για ενιαίο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μετάβαση στο τέλος του 2023 στο 11%. Σήμερα το 2026, η εστίαση έχει 24% ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα με υπογραφή Κυριακου Μητσοτάκη. Παράλληλα, τοποθετήσεις που περιορίζουν την έννοια της εστίασης αποκλειστικά στο φαγητό ή παρουσιάζουν τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου ως δήθεν αντίθετους σε μεταρρυθμίσεις, διαμορφώνουν μια ανακριβή εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς.
Και η ΠΟΕΣΕ καταλήγει: Τέτοιες αλαζονικές τοποθετήσεις και κυρίως οι πολιτικές της κυβέρνησης δημιουργούν μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Ο χρόνος στην πολιτική είναι σύντομος και στις προσεχείς εκλογές, να είστε σίγουροι πως η μνήμη των ανθρώπων της
εστίασης δεν θα είναι σαν τη δική σας, επιλεκτική.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λευτέρης Πετρούνιας: Ασημένιος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
- 20 κανόνες για καλύτερα ταξίδια μετά τη σύνταξη
- Οι νέοι Αμερικανοί λένε «αντίο» στο αυτοκίνητο: Πόσα χρήματα εξοικονομούν
- Βενεζουέλα: Η Κίνα βοηθά στην επανεκκίνηση κρίσιμου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής
- Πόσο κοστίζει ένα σπίτι στην Ευρώπη: Η πόλη που είναι σχεδόν επτά φορές ακριβότερη από την Αθήνα
- Basketgate: Στο μικροσκόπιο της Αρχής περιουσίες και «πόθεν έσχες»
- Χρηματιστήρια: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στην Ελβετία και εγκαταλείπουν την AI
- Air Mauritius: Ανατροπή στον σχεδιασμό του στόλου – Τι αλλάζει
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








