Πολιτική

Μητσοτάκης με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ: Επιδίωξη η βιώσιμη λύση με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού

Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που δίνει εργασιακή παράταση μέχρι 18 Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συνάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημάνθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού, οι προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή καθώς και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα προσυνταξιοδοτικά μέτρα κάλυψης για τους άνω των 55 ετών και το πρόγραμμα απασχόλησης έως 2 ετών για όσους είναι κάτω των 55 τα οποία προβλέπονται στην ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Η απόφαση του πρωτοδικείου Αθήνας, στο οποίο τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ είχαν προσφύγει στις 9 Μαΐου, εκδόθηκε σήμερα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε κάθε δε περίπτωση από την πλευρά της κυβέρνησης κατέστη σαφές ότι επιδίωξη είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών, χωρίς όμως παράταση ενός καθεστώτος που δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, όσο και με αντίστοιχα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση για παρόμοιες περιπτώσεις.

Φυσικά εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησής της με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ιρλανδικής CMI κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβερνητικής απόφασης οριστικού κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και απομάκρυνσης των εργαζόμενων από τις εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της εταιρείας, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν καταθέσει δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη και μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στη μεταλλουργία αν μείνει κλειστή και χωρίς επίβλεψη από τους εξειδικευμένους εργαζόμενους.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu