Αυξάνονται πλέον οι κίνδυνοι να επιβληθούν έλεγχοι στη ροή των κεφαλαίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος βλέπει ότι οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι αρνητικές.
Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν χαθεί περί τα 30 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συνεχής αβεβαιότητα σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης της χώρας θα συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των καταθετών, εκτιμά η Moody’s.
Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει ότι παραμένει αρνητικό το outlook για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική), καθώς και για την Αttica Bank.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η απόφασή της να διατηρήσει αρνητικό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες αντανακλά τη μεγάλη επιδείνωση που έχει καταγραφεί στο τραπεζικό σύστημα, σε όρους χρηματοδότησης και επιπέδων ρευστότητας.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για σφικτές πιστωτικές συνθήκες τους επόμενους 12-18 μήνες.
Κατά τη Moody’s, ο κίνδυνος για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες (capital controls) έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι πιέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνεχείς εκροές καταθέσεων είναι μεγάλες και δεν αναμένεται να υποχωρήσουν άμεσα, διαμηνύει ο οίκος, εξηγώντας πως η εξέλιξη αυτή αυξάνει κατακόρυφα την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΤτΕ και της ΕΚΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- iPhone Duo: Το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone της Apple ξεκινά από 1.999 δολάρια
- iPhone 18 Pro και Pro Max: Καλύτερη κάμερα και αυτονομία, αλλά 100 δολάρια ακριβότερα
- Apple: Νέα εποχή, νέα iPhone, το πρώτο foldable και ανανεωμένα Watch και AirPods
- Σάλος για τα μετρητά του Τραμπ: 45.000 δολάρια σε τρεις στενούς συνεργάτες
- Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης στο Διάστημα το 2027 – Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τον Αδριανό Γολέμη στο Παρίσι
- Το πετρέλαιο έβαλε φωτιά στις ευρωπαϊκές αγορές
- Η αγορά «αδειάζει» τον Μπέσεντ: Τριπλασιάζει τις επαναγορές χρέους στα 6 δισ. δολάρια, αλλά οι αποδόσεις ανεβαίνουν
- Φυσικό αέριο: Πάνω από τα 80 ευρώ το TTF – Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2023
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







