Επιχειρήσεις

Motor Oil: Εγκρίθηκε το μέρισμα των 1,8 ευρώ ανά μετοχή και η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης

Το μέρισμα θα αποκοπεί στις 26 Ιουνίου και θα διανεμηθεί στις 3 Ιουλίου

Την έγκριση για τη διανομή μερίσματος 1,8 ευρώ ανά μετοχή που αποτελεί το υψηλότερο στην ιστορία της εταιρείας έδωσε η Γενική Συνέλευση της Motor Oil Ελλάς. Το μέρισμα θα αποκοπεί στις 26 Ιουνίου και θα διανεμηθεί στις 3 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης, δήλωσε: «H ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι μια ποιότητα συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, την ανάπτυξη, και τη δημιουργία. Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις εξελίξεις στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευθύνη και ένα τεράστιο στοίχημα: να παραμείνουμε δυνατοί και αταλάντευτοι σε ένα περιβάλλον ανατροπών και διεθνών κλυδωνισμών και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με τις απαραίτητες, ιδιαίτερα σημαντικές, επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε αυτή τη διαδρομή πριν από περίπου 6 χρόνια, πιστεύουμε με συνέπεια και επιτυχία.

Αυτή η μετεξέλιξη, η ενεργειακή μετάβαση δηλαδή, είναι κάτι το οποίο έχουμε ήδη προβάλει ως όμιλος ότι πρέπει να γίνει, μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας αλλά και ισορροπίας.

Μόνο έτσι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος και να συνεχίσουμε ως όμιλος να είμαστε παρόντες και πρωτοπόροι στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

Αναφερόμενος στα σημαντικά γεγονότα του 2023, ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε την μεγάλη συντήρηση που πραγματοποιήθηκε από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, η οποία γίνεται κάθε 5 χρόνια. Όπως είπε φέτος το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ πιο δυνατά σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ άλλων το 2023 ιδρύθηκε η Hellenic Hydrogen στην οποία η Motor Oil έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, η Motor Oil εντάχθηκε ξανά στο MSCI το Μάρτιο, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Θαλή στην κυκλική οικονομία ενώ πέρυσι ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας.

Τέλος, τον Μάιο του 2023 έγινε η εξαγορά της Unagi, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% του Ανέμου που ολοκληρώθηκε φέτος με τίμημα 125,3 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με το υδρογόνο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος στην κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen που έχει συσταθεί με τη ΔΕΗ, τόνισε ότι η χρήση του εξαρτάται από το κόστος και ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα «αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε, συμπλήρωσε, συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε ένα δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες μορφές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu