Μεταξύ άλλων οι άδειες οδήγησης θα είναι προσβάσιμες σε smartphones
Ανακοινώθηκαν την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι νέοι, σύγχρονοι κανόνες για την οδική ασφάλεια που επικεντρώνονται σε τρεις νέους άξονες:
- Άδειες οδήγησης προσβάσιμες σε smartphones
- Ελάχιστη διετής δοκιμαστική περίοδος για τους νέους οδηγούς
- Οι 18χρονοι οδηγοί θα μπορούν να οδηγούν φορτηγά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ψηφιακή άδεια οδήγησης
Μια ψηφιακή άδεια οδήγησης, διαθέσιμη σε smartphone με τεχνολογία ψηφιακού πορτοφολιού σε όλη την ΕΕ, θα γίνει η κύρια μορφή στην ΕΕ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες. «Τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία πέντε ετών και έξι μηνών από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων για να την εφαρμόσουν», σύμφωνα με την Επιτροπή.
Διετής δοκιμασία για τους νέους οδηγούς, όριο αλκοόλ
Για πρώτη φορά, οι κανόνες της ΕΕ θα ορίσουν δοκιμαστική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών για τους νέους οδηγούς. Οι αρχάριοι οδηγοί θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες και κυρώσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και οδήγηση χωρίς να χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας ή συστήματα προστασίας των παιδιών.
Παράλληλα, «για να μετριαστεί η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, η ελάχιστη ηλικία με την οποία ένας οδηγός μπορεί να αποκτήσει άδεια οδήγησης φορτηγού θα μειωθεί από τα 21 στα 18 έτη και για την άδεια οδήγησης λεωφορείου από τα 24 στα 21 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο αιτών διαθέτει πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιτρέψουν σε 17χρονους να οδηγούν φορτηγό ή φορτηγάκι στο έδαφός τους μόνο εάν συνοδεύονται από έμπειρο οδηγό».
Ο Επίτροπος Μεταφορών, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία τονίζοντας πως «αυτοί οι επικαιροποιημένοι κανόνες για τις άδειες οδήγησης σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειών οδήγησης και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ
Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και τη δημοσίευση της απόφασης, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρυσός: Σε τροχιά για τον χειρότερο μήνα από το 2008
- LG Business Solutions: Platinum Sponsor στα 40 χρόνια του “ΚΤΙΡΙΟ”
- ΔΝΤ: Εκατομμύρια «κόκκινα δάνεια» εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας κάνουν deals με τις χώρες του Κόλπου
- ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση, 0,4% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο
- Ανοδος 5,1% στις τιμές παραγωγού των υπηρεσιών το δ’ τρίμηνο 2025
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7% στον τζίρο στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο 2026 λόγω τροφίμων και χαρτικών
- Eurostat: Δείχνει νέα αύξηση στο 3,3% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








