Η διαδικασία έρχεται ως συνέχεια των ηλεκτρονικών ελέγχων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
Τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει εγκαίρως από ΚΤΕΟ αποτελούν τον επόμενο στόχο των ψηφιακών ελέγχων, καθώς προετοιμάζεται αυτοματοποιημένο σύστημα διασταύρωσης στοιχείων.
Η διαδικασία έρχεται ως συνέχεια των ηλεκτρονικών ελέγχων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Αυτή τη φορά, τα διαθέσιμα στοιχεία θα αξιοποιούνται προκειμένου να διαπιστώνεται ποια αυτοκίνητα δεν διαθέτουν τεχνικό έλεγχο σε ισχύ, με το προβλεπόμενο πρόστιμο να ανέρχεται στα 400 ευρώ.
Τέλος στην ανάγκη ελέγχου στον δρόμο
Το νέο μοντέλο αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο εντοπισμού των παραβάσεων. Η διαπίστωση ότι ένα όχημα δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από τις βάσεις δεδομένων που διαθέτει το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ΕΡΤnews, οι βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, των ασφαλιστικών εταιρειών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν πλέον διασυνδεθεί σε βαθμό που επιτρέπει τις σχετικές διασταυρώσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ημερομηνίες. Εάν το τελευταίο ΚΤΕΟ ολοκληρώθηκε επιτυχώς ή εμφάνισε μόνο «Δευτερεύουσες Ελλείψεις», υπάρχει ανοχή μίας εβδομάδας μετά την ημερομηνία του επόμενου προβλεπόμενου ελέγχου.
Στην περίπτωση «Σοβαρών Ελλείψεων», το σύστημα εξετάζει την προθεσμία που έχει δοθεί για επανέλεγχο. Αντίθετα, για οχήματα στα οποία έχουν διαπιστωθεί «Επικίνδυνες Ελλείψεις», η κυκλοφορία απαγορεύεται μέχρι την αποκατάστασή τους.
Το μεγάλο πρόβλημα του γερασμένου στόλου
Επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα δεν έχουν υποβληθεί στον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο. Το ζήτημα αποκτά πρόσθετη βαρύτητα εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας σημαντικού μέρους του ελληνικού στόλου.
Ο Σωτήρης Μουρίκης, ιδιοκτήτης ΙΚΤΕΟ, υποστηρίζει ότι τα παλαιότερα οχήματα θα έπρεπε να ελέγχονται συχνότερα, καθώς η ελλιπής συντήρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στον δρόμο.
Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2026. Για τους οδηγούς, το μήνυμα είναι σαφές: ο έλεγχος της ημερομηνίας του ΚΤΕΟ γίνεται πλέον απαραίτητος, καθώς η παράβαση θα μπορεί να εντοπίζεται αυτοματοποιημένα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Οι Κινέζοι αλλάζουν τον χάρτη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ένας από τους «πατέρες» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί για AI που εξαπατούν
- Πόσο κοστίζει ένα μωρό στην Ευρώπη: Οι πιο ακριβές χώρες, τι γίνεται στην Ελλάδα
- Νέα ηλεκτρονική «παγίδα» για τους οδηγούς: Πότε πέφτει 400άρι
- Η «παγίδα» στους λογαριασμούς αποταμίευσης και η αλλαγή που συμφέρει στη Βρετανία
- Η «μηχανή» Μπέκαμ συνεχίζει να παράγει εκατομμύρια: Πώς κερδίζει από το Μουντιάλ
- Crocs vs Five Below: Τα σαμπό των 7 δολαρίων που προκάλεσαν δικαστική διαμάχη
- Στεγαστική κρίση στην Ισπανία: Η έξωση 87χρονης «ξεχείλισε το ποτήρι»
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








