Οικονομία

Νομοσχέδιο Σκρέκα προβλέπει μείωση προστίμων για παραπλανητικές εκπτώσεις

Κατά τα άλλα προστατεύουμε τους καταναλωτές

Σε πρώτη φάση θα υπάρχουν συστάσεις και όχι πρόστιμα προς όσους παραπλανούν – Δίνουν μήνυμα «στην αγορά κάντε ό,τι θέλετε και δεν σας ενοχλεί κανένας»

Προς μείωση των προστίμων που επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις προχωρά το αρμόδιο υπουργείο. Πρόκειται για νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από καταστροφές και άλλες διατάξεις» και το οποίο προβλέπει μείωση 15.000 ευρώ στα πρόστιμα που αφορούν τις παραπλανητικές εκπτώσεις. Μάλιστα, σε πρώτη φάση θα υπάρχουν συστάσεις προς όσους παραπλανούν.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου διατάξεις για την «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή», καταργούνται οι παράγραφοι 2α και 2β του άρθρου 15, καθώς και η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του νόμου 4177/2013 περί ανακοίνωσης μείωσης τιμής. Η συγκεκριμένη διάταξη αντικαθίσταται από τις προβλέψεις που υπάρχουν για πρόστιμα στον νόμο 2251/1994, όπως ισχύει, περί προστασίας καταναλωτή. Έτσι, με την προτεινόμενη διάταξη τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ αντί για 20.000 ευρώ ως σήμερα.

Η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 21 νόμου 4177 του 2013, σημαίνει αυτός ο οποίος παραπλανά τον καταναλωτή είτε με άλλες τιμές ή κόλπα δεν διώκεται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Αλλάζουμε το ελάχιστο ποσό γιατί σε ένα μικρό, γειτονικό μαγαζί, δεν μπορούμε να βάλουμε ελάχιστο πρόστιμο 20.000 ευρώ. Βάζουμε 5.000 ευρώ ελάχιστο πρόστιμο αλλά 2% επί του τζίρου. Άρα εκ των πραγμάτων επιβάλλεται ό,τι είναι το μεγαλύτερο».

Μάλιστα, η διατύπωση για κατάργηση των σχετικών διατάξεων είναι έτσι, ώστε ουδείς που δεν έχει ειδικές γνώσεις να μην καταλαβαίνει τίποτα

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu