Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά, είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Κομισιόν
Για τον κίνδυνο υπερβολικής αυτοπεποίθησης στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, προειδοποίησε ο Ντέκλαν Κοστέλο, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνώριμος της χώρας από την εποχή της τρόικας.
Ο κ. Κοστέλο ανέφερε στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το κενό στην παραγωγικότητα, η θέση της στην παγκοσμιοποίηση, το ενεργειακό κόστος, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να ξεπερνά δυσκολίες όταν αντιδρά συλλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, το Brexit και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Κρατήσαμε όρθια την ΕΕ γιατί δράσαμε μαζί, γρήγορα και με καινοτόμο τρόπο», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, αναγνώρισε την πρόοδο της οικονομίας της χώρας μετά την κρίση, σημειώνοντας την αύξηση των εισοδημάτων κατά 9-10%, τη μείωση του ελλείμματος και της ανεργίας.
Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν».
Σημείωσε πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους και ότι η μεγάλη πρόκληση είναι η αποτελεσματική απορρόφησή τους. Πρόσθεσε ότι η εξυπηρέτηση του χρέους κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να διαφαίνονται σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο, έθεσε το ερώτημα γιατί, παρά τη γενικότερη πρόοδο, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σε ερώτηση για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, χαρακτήρισε την ΕΕ ως «εύθραυστη» σε αυτή τη φάση, εξηγώντας ότι οι παράγοντες που τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη έχουν μειωθεί, δημιουργώντας ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μινεσότα: Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία της βουλευτή των Δημοκρατικών
- Μια G7 διαφορετική ξεκινάει στον Καναδά
- Ινδία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του Boeing 787 που συνετρίβη
- Πανελλήνιες 2025: Τελευταία μέρα εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ
- Μέση Ανατολή: Στους 224 οι νεκροί από τις Ισραηλινές επιθέσεις – Νέα ομοβροντία πυραύλων από το Ιράν
- Καιρός: Eως τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές
- Εξαιρετική χρονιά για την Generali Hellas το 2024
- Μέση Ανατολή: Ισραηλινό πλήγμα σε απόσταση 2.300 χιλιομέτρων εντός του Ιράν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις