Ελλάδα

Οι αγρότες κατέκλυσαν με τρακτέρ την Αγιά Λάρισας – ΕΛΓΑ: Δεν δικαιούστε αποζημιώσεις

Διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ζημιές του «Daniel» και τον παγετό του περασμένου Μαρτίου

Με μια μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, την οποία γέμισαν με τρακτέρ, οι αγρότες της Λάρισας συνεχίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, σήμερα, ημέρα της συνάντησης των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες της Αγιάς Λάρισας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Αγιάς, πραγματοποιώντας συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην συγκέντρωση συμμετέχουν επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς.

Οι αγρότες διεκδικούν αποζημιώσεις για τις ζημιές του «Daniel» και τον παγετό του περασμένου Μάρτη. Να σημειωθεί ότι οι δενδροκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει ούτε καν προκαταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη από τον «Daniel», ενώ οι συνάδελφοί τους από τη γειτονική Μαγνησία έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης.

Να σημειωθεί ότι, ο ΕΛΓΑ την περασμένη εβδομάδα, με ανακοίνωσή του απαντούσε ότι δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις, καθώς οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, δεν υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες Daniel και Elias. Στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας, οι οποίες αφορούν 2.224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30%- 100%.

«Όλες οι απαντήσεις που πήραμε από τον ΕΛΓΑ ήταν αρνητικές», σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας που κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις δυνάμεις της αστυνομίας που βρέθηκαν στο σημείο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλης Κρανιώτης, σημείωσε ότι και η περιοχή της Αγιάς έχει πληγεί από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Κάποιοι νομίζουν ότι ερχόμαστε και κοροϊδεύουμε, αλλά τους καλούμε να έρθουν και να δουν τις καταστροφές», κατέληξε ο ίδιος.

«Δεν μπορούμε να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα από τις πληγές που άφησε ο Ντάνιελ», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς ο «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού διευκρινίζεται ότι:

1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους – κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των, περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά από έγκριση που δόθηκε απ΄ την ΕΕ, λόγω των εκτάκτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.

2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.

3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Danielκαι Elias–όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημίας,οι οποίες αφορούν 2224 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών,εκ των οποίων μόνο στα 105,1 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημίες της τάξεως 30%- 100%.

4. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημίας την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. «Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κατάφορη παραβίαση του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και των κανόνων της ΕΕ, ενώ, παράλληλα, θα λειτουργούσε σε βάρος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες», επισημαίνεται.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu