Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο ζεστός χειμώνας και οι ήπιες καιρικές συνθήκες βοηθούν στη διατήρηση των αποθεμάτων του καυσίμου στις αποθήκες της Ευρώπης.
Πιο συγκεκριμένα η τιμή του αερίου υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή έως και τα 71,66 ευρώ/MWh στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Η τελευταία φορά που είχαμε αυτήν την τιμή ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι τελικά η τιμή έκλεισε στα 72,5 ευρώ/MWh.
Η τελευταία πτώση της τιμής έρχεται μετά τις υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη. Καθώς ο ζεστός καιρός περιορίζει τις ανάγκες για θέρμανση η Ευρώπη έχει καταφέρει να χτίσει ξανά τα αποθέματά της σε αέριο, μετά τις μειώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου και το Νοέμβριο όταν ο καιρός είχε επιδεινωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Ευρώπη κατάφερε να στέλνει περισσότερο αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εκείνο που καταναλωνόταν με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξηθούν κατά 0,28% με πληρότητα στο 83,2%. Το τρέχον επίπεδο είναι κατά 30% υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, 10% πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.
Η μειωμένη ζήτηση επίσης βοήθησε τα αποθέματα, με την Ευρώπη να εμφανίζει μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 25%.
Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση την ερχόμενη άνοιξη όταν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα αποθέματά της με σημαντικά χαμηλότερες ροές από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή ξανά του εκτροχιασμού των τιμών του φυσικού αερίου, με την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh σε περίπτωση που η τιμή αυτή διατηρηθεί για περισσότερες από 3 ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ/MWh από το μέσο όρο των τιμών του LNG παγκοσμίως.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «Ενεργειακή εκεχειρία από τώρα»: Η ανακοίνωση Τραμπ για Ουκρανία και Ρωσία
- Εξελίξεις στην Ουκρανία: Ο όρος Ζελένσκι για να κάνει εκλογές
- Νεκρός και ο δεύτερος εργαζόμενος από το δυστύχημα στη Motor Oil
- Πιλότος εξηγεί γιατί οι αεροπορικές έχουν γίνει τόσο αυστηρές με το βάρος των αποσκευών
- Ο CEO της United Airlines αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του
- Χρηματιστήρια: Η κρυφή κρίση πίσω από τα ιστορικά ρεκόρ
- Συναγερμός για πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Τουσκ
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε 20χρονη μετά από χρήση MDMA σε πάρτι
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








