Διεθνή

Ολλανδία: Η υποψηφιότητα Ρούτε για τη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν βρίσκει αντίθετη την Ουγγαρία

Την υποψηφιότητα του Ρούτε υποστήριξαν εξαρχής οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία

Η Ουγγαρία δεν είναι πλέον αντίθετη στον διορισμό του Μαρκ Ρούτε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανέφερε την Τρίτη ο ολλανδικός Τύπος σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι και η Σλοβακία υποστηρίζει πλέον τον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, ως διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ανώτατη πολιτική θέση στη συμμαχία. Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Peter Pellegrini μίλησε σχετικά την Τρίτη.

Ο Ρούτε συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν τη Δευτέρα στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των συμμαχικών κρατών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα δίκτυα μέσων ενημέρωσης NOS και RTL στην Ολλανδία, ο Όρμπαν δεν ζήτησε ξανά από τον Ρούτε να απολογηθεί για τις προηγούμενες απόψεις του για την Ουγγαρία.

Η εν λόγω χειρονομία του Ολλανδού ήταν ένας από τους δύο όρους που έθεσε η Βουδαπέστη για την έγκρισή του ως διαδόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ανώτατη πολιτική θέση στο ΝΑΤΟ, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Η άλλη προϋπόθεση είναι ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτήσει τον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας ή να στείλει στρατεύματα σε αυτή τη σύγκρουση.

Την υποψηφιότητα του Ρούτε υποστήριξαν εξαρχής οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία. Η Τουρκία ευθυγραμμίστηκε με αυτή τη θέση τον Απρίλιο.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Ρουμανία δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Για τον διορισμό του γενικού γραμματέα απαιτείται η ομοφωνία των 32 συμμαχικών κρατών.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάννης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα συμμετάσχει ως υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να εκπροσωπούνται καλύτερα στη διαχείριση των ευρωατλαντικών θεσμών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu